Belarus a desfăşurat mai mulţi miliari la granița cu Polonia și Lituania (Foto/Video). Putin îi promite lui Lukaşenko ajutor militar

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Belarus a desfășurat în oraşul Grodno, aflat în apropiere de de granița cu Polonia și Lituania, mai mulţi parașutiști și soldaţi ai Forțelor pentru Operațiuni Speciale.

Agenția de știri Belta, citată de site-ul Defence Blog, precizează că liderului belarus Aleksandr Lukaşenko a ordonat trimiterea de militari în oraşul Grodno, deoarece acesta susţine că mai multe state europene ar fi responsabile de escaladarea situației în regiunile de frontieră, dar mai ales din pricina faptului că în ultima perioadă componenta militară din Polonia şi Lituania a fost întărită pe fondul unor exerciţii militare NATO.

Pe reţele de socializare au fost publicate mai multe videoclipuri și imagini în care se poate observa un mare convoi militar compus din transportoare blindate BTR și camioane militare care se deplasau din Vitebsk către oraşul Grodno.

În plus, Lukashenko a spus că protestele în masă care au avut loc în Belarus au fost controlate din Polonia, Regatul Unit și Republica Cehă. Mai mult, Alexander Lukaşenko a declarat că omologul său rus a oferit asistență deplină pentru a asigura securitatea statului Belarus.

,,Ne-am înţeles cu el (cu Vladimir Putin): imediat ce facem prima cerere, un ajutor complet va fi furnizat (de către Rusia) pentru asigurarea securităţii Belarusului'', a spus Lukaşenko în urma unei convorbiri telefonice cu liderul de la Kremlin. ''Când este vorba despre dimensiunea militară, avem un acord cu Federaţia Rusă în cadrul Uniunii (Rusia-Belarus) şi OTCS (Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă)'', a amintit el, după ce a pus actualele manifestaţii din Belarus pe seama unor ingerinţe externe, precizează Agerpres.

Vladimir Putin i-a spus duminică lui Aleksandr Lukaşenko, în cadrul convorbiri telefonice, că Moscova este gata să asigure sprijin în conformitate cu pact militar colectiv din care ambele fac parte dacă va fi necesar, informează Kremlinul într-un comunicat, relatează Reuters.

Kremlinul a precizat în acelaşi comunicat că asupra Belarusului se aplică presiune externă, dar nu a menţionat cine face acest lucru.

 

NATO respinge acuzaţiile lui Lukaşenko că ar masa forţe la frontierele Belarusului

 

Alianţa Nord-Atlantică a respins duminică acuzaţiile preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko potrivit cărora NATO ar întreprinde o masare de trupe în apropierea graniţei de vest a Belarusului, precizând însă că urmăreşte îndeaproape situaţia din această ţară, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Puţin mai devreme, cu prilejul unei manifestaţii la Minsk de susţinere a sa, Lukaşenko a afirmat că avioane şi tancuri ale NATO au fost desfăşurate la 15 minute de frontierele ţării.

'Nu există o masare de forţe în regiune. Prezenţa multinaţională a NATO în partea estică a Alianţei nu constituie o ameninţare pentru nicio ţară. Ea este strict defensivă, proporţională şi menită să prevină conflicte şi să menţină pacea', a declarat purtătoarea de cuvânt Oana Lungescu într-un comunicat.

Acesta cere regimului din Belarus să respecte libertăţile fundamentale, inclusiv dreptul cetăţenilor de a protesta paşnic.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel