Bazele militare ale SUA din Europa de Est şi Golful Persic ar putea găzdui sisteme Iron Dome

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Israelul ar fi fost de acord să permită SUA să desfășoare sisteme de apărare antirachetă Iron Dome, fabricate de industria israeliană de apărare, în bazele sale militare din Golful Persic, Europa de Est și din Asia, precizează cotidianul Haaretz, într-un articol dat publicităţii în urmă cu două zile.

Cotidianul israelian Haaretz a publicat, în urmă cu două zile, un articol în care citează mai mulţi oficialii israelieni din domeniul informațiilor și securității, sub protecţia anonimatului, care susţin că Israelul a permis Statelor Unite să desfășoare sisteme de rachete Iron Dome în Golful Persic, Europa de Est. 

Oficialii israelieni au refuzat să precizeze cu exactitate numele bazelor în care Statele Unite ar fi dispuse să amplaseze sisteme de apărare antirachetă Iron Dome, achiziţionate recent din Israel.

Este de aşteptat că Statele Unite să înceapă în curând să desfăşoare baterii ale sistemului de apărare antirachetă Iron Dome – în materie de tehnica militară fiind una dintre ’’bijuteriile’’ realizate de industria israeliană de apărare – în bazele sale militare din statele din Golf, potrivit oficialilor israelieni.

Dacă aceste sisteme vor fi desfăşurate în baze militare din Orientul Mijlociu, vor fi destinate să apere forțele SUA din Golf de eventuale atacuri venite din partea Iranului sau din partea unor forţe militare susţinute de regimul de la Teheran. Potrivit Haaretz, oficialii israelieni au susţinut că SUA vor desfășura baterii ale sistemului Iron Dome în Europa de Est – din motive de îngrijorare – deoarece Rusia ar putea încerca să atace forțele SUA sau infrastructura strategică a ţărilor aflate în acesta regiune.

În urmă cu trei săptămâni, Organizaţia Israeliană de Apărare Antirachetă (IMDO), a Direcției pentru Cercetare și Dezvoltare în Apărare din Ministerul israelian al Apărării, a livrat a doua baterie de apărare antirachetă/antiaeriană, Iron Dome către Departamentul de Apărare al SUA. 

Bateria a fost dezvoltată de compania israeliană Rafael Advanced Defense Systems ca parte a unui acord pentru două baterii Iron Dome semnat între cele două țări în august 2019.

Sistemele Iron Dome au fost predate americanilor - iar surse israeliene din domeniul apărării spun că Statele Unite au primit aprobare din partea unor înalți oficiali israelieni pentru a începe desfășurarea sistemelor de apărare antirachetă în baze militare americane din mai multe țări, inclusiv în Orientul Mijlociu, Europa și Orientul Îndepărtat.

"Sunt sigur că sistemul va ajuta armata SUA să apere soldații americani împotriva amenințărilor balistice și aeriene", a declarat ministrul Apărării Benny Gantz la ceremonia de livrare a celei de-a doua baterie de apărare antirachetă/antiaeriană, Iron Dome.

Încheiat în august 2019, contractul include cumpărarea a 12 lansatoare, doi senzori, două centre de conducere a luptei și a 240 de rachete interceptoare.

Israelul este interesat să exporte sistemul Iron Dome, dar fără să expună tehnologiile proprietare, deoarece astfel de informații ar putea fi folosite de statele adversare pentru a neutraliza sistemul.

Iron Dome este un sistem mobil de apărare aeriană, dezvoltat Rafael Advanced Defense Systems, Israel Aerospace Industries și Raytheon, care produce sistemul de rachete Patriot fabricat în America. Sistemele radar sunt de la ELTA System, o filială a IAI.

Anul trecut, armata americană a decis să achiziționeze două sisteme de apărare anti-rachetă de tip Iron Dome, iar achiziția era definită ca fiind urgentă.

Sistemul de apărare anti-rachetă de tip Iron Dome a fost testat pe teritoriul SUA acum trei ani. De atunci, experții americani au urmărit eficienţa bateriilor folosite de armata israeliană și au examinat interceptările reale ale sistemului, în special ale rachetelor lansate din Gaza.

Armata americană a alocat peste un miliard de dolari pentru proiectul de achiziţie a unor componente ale sistemului antirachetă israelian Iron Dome și de a le integra cu sistemul integrat de conducere pentru managementul luptei – IBCS (Integrated Battle Management Command System) până în 2023.

Sistemul este conceput pentru a intercepta și distruge rachete cu rază scurtă de acţiune, avioane fără pilot, mortiere şi rachete de croazieră, lansate de la distanțe cuprinse între 4 până la 70 lm de distanță. O singură baterie a sistemului Iron Dome este formată dintr-un radar şi o unitate de control al focului, plus 3-4 lansatoare, fiecare cu câte 20 de rachete.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel