B-21 Raider, primul avion de generaţia a VI-a, intră în producţia de serie. Statele Unite vor cel puțin 100 de bombardiere stealth

Mihai Ciobanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Un prototip al bombardierului strategic B-21 Raider. Sursa Foto: Northrop Grumman.
Un prototip al bombardierului strategic B-21 Raider. Sursa Foto: Northrop Grumman.

Compania americană Northrop Grumman a anunțat că se așteaptă ca primul contract de producție pentru primele bombardiere strategic B-21 Raider să înceapă până la sfârșitul anului 2023. De asemenea, primul bombardier de generația a VI-a "B-21 Raider" ar urma să efectueze zborul inaugural în următoarele luni.

Potrivit AirForceTimes, reprezentanţii Northrop Grumman au recunoscut că data la care B-21 Raider trebuia să intre în producţia de serie a fost decalată, deoarece compania are de suferit din cauza inflației, a problemelor legate de lanțul de aprovizionare și a problemelor legate de forța de muncă, ceea ce a dus la creșterea prețului bombardierului.

Cu toate acestea, chiar și după respectiva majorare, prețul este în continuare sub estimările guvernului american, a precizat compania.

B-21 Raider, un viitor bombardier strategic „invizibil” pe radar, care se așteaptă să înlocuiască B-2 și B-1 în serviciul Forțelor Aeriene ale SUA, a fost lansat în decembrie 2022. 

 

Inflația e o provocare, dar SUA nu renunță la intenția de a cumpăra cel puțin 100 de bombardiere stealth de generația a VI-a B-21 Raider

 

Directorul executiv al Northrop Grumman, Kathy Warden, a declarat recent că B-21 este în continuare pe drumul cel bun pentru efectuarea primul său zbor în cursul acestui an, după lansarea "istorică" din decembrie.

Warden a declarat că inflația "fără precedent", întreruperile din lanțul de aprovizionare și problemele legate de forța de muncă au crescut estimările de cost pentru prima fază a procesului de producţie, dar guvernul SUA continuă să susțină cumpărarea a cel puțin 100 de bombardiere stealth avansate.

Cel mai aşteptat eveniment pentru industria aviatică americană a avut loc pe 3 decembrie 2022.  Atunci, U.S. Air Force şi compania Northrop Grumman au prezentat împreună primul bombardier de generația a VI-a "B-21 Raider".

Evenimentul a fost considerat unul istoric, deoarece a fost pentru prima dată când Forțele Aeriene ale SUA prezintă un nou bombardier, de la debutul B-2 Spirit în noiembrie 1988. Plus că, B-21 Raider este primul avion de generaţia a VI-a care urmează să fie produs în serie.

În prezent, există șase bombardiere B-21 care se afla în diferite stadii de asamblate la uzina Northrop Grumman din Palmdale, a precizat compania în comunicat.

 

Despre B-21 Raider. Primul bombardier a încheiat o primă serie de teste la sol

 

Compania Northrop Grumman a declarat în luna mai anul trecut că primul B-21 a încheiat o primă serie de teste la sol. Această fază a inclus teste de calibrare a încărcăturilor, menite să verifice integritatea structurală a bombardierului

Înainte de primul zbor al B-21, Northrop Grumman va efectua teste ale motoarelor și teste de rulare pe pistă la viteză mică și mare. Forțele Aeriene ale SUA au sperat inițial, încă din 2019, că primul zbor al primului B-21 va avea loc în decembrie 2021, dar acest termen a tot fost modificat.

B-21 este un bombardier cu rază lungă de acțiune, cu caracteristici stealth avansate, care va fi proiectat pentru a distruge ținte importante aflate la mare distanţă. Acesta va înlocui treptat bombardierele B-1 și B-2, devenind coloana vertebrală a flotei de bombardiere a U.S. Air Force. Cu toate acestea, deocamdată, nu va fi un succesor al bombardierelor B-52, care, deși sunt mult mai vechi decât B-1 și B-2, vor rămâne în serviciul USAF alături de B-21 pentru încă câteva decenii.

Forțele Aeriene ale SUA au solicitat 5 miliarde de dolari pentru B-21 în anul fiscal 2023, inclusiv 1,7 miliarde de dolari pentru finanțarea achizițiilor, deși nu au dezvălui câte bombardiere vor fi cumpărate. După unele informaţii apărute în ultimii doi ani, Forțele Aeriene ale SUA ar intenționa să cumpere cel puțin 100 de bombardiere B-21.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel