Avioane rusești, în spațiul României. Cristian Diaconescu: Provocări extrem de periculoase

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

La mijlocul lunii trecute un avion de supraveghere rus a fost interceptat în spațiul aerian al României.

Comandorul Chris Ball, șeful escadrei britanice de la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, confirma atunci incidentul.

„Prima interceptare am avut-o pe data de 3 mai, era vorba de un avion de supraveghere rusesc. De atunci am fost ocupați. Nu voi intra în detalii exacte, dar lucrăm îndeaproape cu colegii român”, spunea atunci Chris Ball.

Avionul rusesc a fost interceptat de aparatele Eurofighter Typhoons, aflate la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu în scop de poliție aeriană.

Într-o intervenție pentru DEFENSE ROMÂNIA, diplomatul Cristian Diaconescu a comentat aceste incidente care au devenit tot mai dese.

”Provocări extrem de periculoase”

Fostul ministru de externe consideră provocările din partea Rusiei ”extrem de periculoase”, atrage atenția că nu doar România este victima unor asemenea acțiuni și face un apel la tratarea acestora cu ”foarte mare atenție”.

„După părerea mea sunt provocări extrem de periculoase care trebuie tratate de statele unde aceste incidente au loc, pentru că nu este vorba numai de România. Ele trebuie tratate cu foarte, foarte mare atenție”, ne-a transmis Cristian Diaconescu care a continuat precizând că „pericolul de escaladare poate fi foarte mare”. 

Totodată, Cristian Diaconescu salută prezența forțelor Aliate pe teritoriul României, prezentă care transmite un semnal ”cât se poate de necesar”. 

„Prezența forțelor nord-atlantice în România și a semnalului, nu neapărat militar cât preventiv de poziționare din partea Alianței Nord-Atlantice, Marea Britanie acum în discuție, este cât se poate de necesară.”

Însă „repetativitatea unor astfel de situații poate genera la un moment dat un incident cu pericol de escaladare formidabil”, ne-a mai precizat Cristian Diaconescu.

Și Ministrul Apărării Mihai Fifor a confirmat incidentele la finalul lunii trecute când afirma că „România, ca țară NATO, se confruntă cu astfel de provocări destul de frecvent”, precizând că totul face parte dintr-un joc al Federației Ruse.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel