Avioane F-16. România, completarea escadrilei. Fifor răspunde criticilor

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, informează că România este în discuții avansate pentru achiziționarea a încă cinci aeronave F-16. Ministrul a răspuns și criticilor care au arătat cu degetul faptul că aparatele sunt second hand, dar a vorbit și despre etapele prin care ele pot fi pilotate.

„Suntem în discuții foarte avansate cu partenerii portughezi de unde am cumpărat primele 12 aparate F-16. Chiar m-am întâlnit la Viena, zilele trecute, cu ministrul apărării portughez. Are toată deschiderea pentru ca foarte repede să putem să semnăm un document cu Armata portugheză prin care să ne furnizeze încă cinci aparate de zbor, astfel încât să completăm prima escadrilă de F-16”, a anunțat Mihai Fifor la Antena 3.

Mai mult, Mihai Fifor a precizat că: „ne dorim ca cele 12 aparate pe care le avem deja în dotare să fie complet operaționale până la începutul anului viitor”.

„Multă lume întreabă de ce nu zboară avioanele F-16”, a continuat ministrul, spunând că „zburăm cu F-16”, dar a explicat că ele nu intră în capacitatea completă de zbor deoarece „trebuie să se înțeleagă un lucru”: procedura este una laborioasă și necesită mai multe etape. „Nu putem lua un pilot de pe MiG sau de pe Șoim, să-l urcăm pe F-16 și deodată acesta să facă operațiile de misiune de luptă”.

Aparate second hand

Totodată, ministrul a răspuns și criticilor potrivit cărora aervonavele F-16 achiziționate de România sunt second hand, precizând că „da, ele sunt second hand, dar trebuie să se înțeleagă că sunt aparate updatate” și aduse la standardele cele mai moderne.

„În paralel suntem în dialog pentru celelalte 36 de aeronave F-16 pe care le vom achiziționa pentru Forțele Aeriene Române. E un program care se va întinde pe câțiva ani pentru că e un program destul de costisitor și va trebui să ne încadrăm din păcate în sumele pe care le avem”, a concluzionat Fifor.

În prezent 12 avioane de luptă  F-16 Fighting Falcon se află în dotarea Forțelor Aeriene Române. Amintim că Ministrul Mihai Fifor a anunțat în exclusivitate pentru DEFENSE ROMÂNIA,  în luna iunie, că prin modernizarea IAR 99 Șoimul acestea nu vor deveni doar aparate școală pentru avioanele F-16, dar se va obține și o capacitate de sprijin de luptă pentru infanterie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel