Autoritățile separatiste de la Tiraspol cer Rusiei să trimită încă 4000 de „pacificatori” pe Nistru

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
armata transnistreană
armata transnistreană

Autoritățile separatiste de la Tiraspol cer Comisiei Unificate de Control (CUC) revenirea la numărul inițial de pacificatori ruși în misiunea de menținere a păcii de pe Nistru. 

Conform documentelor înaintate de transnistreni la CUC, la momentul de față Rusia are 400 de pacificatori pe Nistru, iar Tiraspolul vrea ca Rusia să sporească contingentul la 4200 de militari.

„Considerăm necesar ca în perioada imediat următoare să ne întoarcem la dezbaterea acestui subiect propus de delegația transnistreană și anume mărirea contingentului militar al forțelor de pacificare a Federației Ruse, redus temporar în anul 2000 în mod unilateral și fără acordul Comisiei Unificate de Control", se menționează în documentele înaintate de transnistreni, potrivit RIA Novosti, citat de publicaţia Deschide.md.

Pe lângă aceasta, delegația Tiraspolului la CUC cere „reînceperea activității escadrilei de elicoptere, destinate forțelor de menținere a păcii".

Aintim că în anii 2000 prin hotărârile CUC au fost create şi introduse în Zona de Securitate Forţele Mixte de Menţinere a Păcii (FMMP), compuse din trei contingente: a Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse, Forţelor Armate ale organelor constituţionale ale R. Moldova şi a administraţiei separaiste de la Tiraspol.

După semnarea Acordului de la Odesa din 20 martie 1998, la sfârşitul acestui an în Zona de securitate au început activitatea observatorii militari ucraineni (10 militari), ce activează în grupele patru-partite de observatori. Aceste grupuri de observatori constituie mecanismul de bază de control a situaţiei din Zona de Securitate şi de reacţie rapidă la diferite incidente, fiind subordonate CUC şi operativ Comandamentului Militar Unificat.

La moment în Zona de Securitate sînt dispuse 15 posturi ale FMMP. Cele trei contingente ale acestor forţe includ 1200-1300 de militari (fără batalionul contingentului transnistrean din afara Zonei de Securitate atribuit de CUC ca batalion de rezervă).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel