Australia își întărește forțele terestre. Acord cu SUA pentru cumpărarea de blindate, inclusiv tancuri Abrams, în valoare de 2,5 miliarde de dolari

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
M1 Abrams, în timpul unui transport aerian. Sursă foto: US Air Force
M1 Abrams, în timpul unui transport aerian. Sursă foto: US Air Force

Ministerul australian al Apărării a anunțat, pe 10 ianuarie, că a încheiat un acord cu Statele Unite pentru achiziția celei mai noi variante a tancurilor Abrams.

Acordul, în valoare de 3,5 miliarde dolari australieni (aproximativ 2,5 miliarde USD), va crește capacitatea de luptă a armatei australiene, ca parte a proiectelor „Actualizarea tancului principal de luptă” Faza 2 și „Vehiculul de luptă genistică” Faza 1.

Potrivit prevederilor contractuale, Forțele Terestre ale Australiei vor primi 75 de tancuri M1A2 SEPv3 Abrams, 29 vehicule de asalt M1150 (vehicule de deminare), 17 poduri mobile de asalt M1074 și șase vehicule blindate de recuperare M88A2.

Departamentul de Stat al SUA și-a dat acordul pentru această tranzacție în aprilie 2021, când pe lângă blindate a mai aprobat vânzarea către Australia a patru elicoptere Chinook.

M1A2 SEPv3, cea mai recentă variantă a tancului Abrams, prezintă îmbunătățiri semnificative, în ceea ce privește puterea motorului, compatibilitatea cu noile rețelele de comunicații, protecția echipajului (grosimea și natura blindajului, sisteme de bruiaj împotriva dispozitivelor explozive comandate prin radio etc.)

Ministrul australian al apărării, Peter Dutton, a precizat că noile tancuri vor oferi protecție ridicată și putere de foc mărită pentru armata australiană, în operațiunile terestre.

„În echipă cu vehiculul de luptă al infanteriei, vehiculele de luptă genistică și obuzierele autopropulsate, noul Abrams va oferi soldaților noștri cele mai mari șanse de succes și protecție”, a declarat ministrul Dutton.

Vehiculele de asalt M1150 și podurile mobile de asalt M1074 vor reprezenta o nouă capabilitate de atac pentru forțele armate australiene, atât prin realizarea de breșe în câmpurile de  mine chiar sub focul adversarului, cât și prin asigurarea trecerii canalelor/șanțurilor naturale sau artificiale, cu ajutorul podurilor mobile de asalt.

Tehnica blindată de proveniență americană va permite integrarea trupelor australiene în forța de coaliție.

 

Australia dispune în prezent de 59 de tancuri M1A1 Abrams

 

Comandantul Forțelor Terestre australiene, generalul-locotenent Rick Burr, a declarat că tancurile și vehiculele de luptă genistică sunt esențiale pentru capacitatea Australiei de a contribui cu o capacitate credibilă de luptă în mediul terestru la forțele întrunite și la cele ale coaliției.

Primele blindate vor fi livrate în 2024 și este de așteptat ca unitățile care le vor primi să atingă capacitatea de operare inițială în 2025.

Forțele Terestre australiene, în prezent, au 59 de tancuri M1A1 Abrams, cea mai mare parte dintre acestea în cadrul a trei batalioane, aflate în compunerea a trei regimente mecanizate (de cavalerie denumirea folosită de armata australiană).

 Australia a devenit, oficial, primul client străin pentru ultima versiune a tancului M1A2,  deoarece, deocamdată, nu există informații sigure cu privire la finalizarea acordului pentru achiziționarea a 250 de tancuri de către Polonia. Cu toate acestea, potrivit mai multor informații neoficiale, este posibil ca livrările către Varșovia să înceapă în ultimul trimestru din 2022.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel