Au început exercițiile militare turco-qatariote "Al Udeid 2021"

Nicolae Iordan / 02 Martie 2021 / 13:37

Canalul turc de televiziune "TRT" și mass-media arabe au relatat că militari turci și qatarioți desfășoară în Qatar, în perioada 02-31.03.2021, manevrele militare comune cu numele de cod  "Al Udeid 2021".

Ministerul turc al Apărării a comunicat că exercițiile vizează "dezvoltarea acțiunii comune" între cele două armate și creșterea capacității militare ale armatei qatariote.

Comandamentul Forței Comune Qatar-Turcia, o divizie de infanterie și o baterie de artilerie vor participa la aceste manevre.

Exercițiile militare au loc la mai puțin de două luni de la semnarea Declarației de la Al-Ula, care a pus bazele reconcilierii între Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Egipt, pe de o parte, și Qatar, pe de altă parte.

Încetarea prezenței militare turcești pe teritoriul qatariot a fost una dintre cele 13 cerințe pe care țările așa-numite “boicotante” le-au pus pentru a normaliza relațiile cu Qatarul.

Comentariul autorului: Relațiile la nivel militar între Ankara și Doha au fost consolidate după izbucnirea crizei din Golf, din iunie 2017. Acordul de cooperare militară a intrat în vigoare după ce Parlamentul turc l-a ratificat și a fost aprobat de președintele Recep Tayyip Erdogan.

Conform acordului, o bază militară turcă a fost înființată în Qatar și a început efectuarea exercițiilor militare comune.

Pe 14 decembrie 2019, la Doha, a fost inaugurat sediului central al Forței Comune, în prezența unor înalți comandanți militari din cele două țări.

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy