Atentat dejucat Franța. Două persoane au fost eliberate- surse

Vladimir Neagu / 03 iul 2018 / 00:22

Două persoane au fost eliberate, iar a treia era în continuare reţinută în Franţa, în ancheta cu privire la un plan de atentat dejucat vizând o adunare a opoziţiei iraniene care a avut loc sâmbătă la nord de Paris. 

Informația vine pe surse judiciare pentru AFP.

Un cuplu a fost arestat sâmbătă, într-o comună de la Bruxelles, suspectat că a planificat un atentat la Villepinte, în cursul unei adunări a Mijejadenilor Poporului Iranian (MEK).

Un diplomat iranian din Austria, un contact al cuplului, a fost arestat în Germania, iar altă persoană a fost arestată în Franţa, a anunţat parchetul. Percheziţii au fost efectuate în cinci localităţi din Belgia.

Două dintre cele trei persoane reținute în Franța au fost eliberate, o a treia este în continuate închisă. 

TATP, folosit la atacurile terorist din Franța și Belgia

Amir S., în vârstă de 38 de ani, şi soţia sa Nasimeh N., în vârstă de 33 de ani, au fost interceptaţi sâmbătă la bordul vehiculului lor, marca Mercedes, în care poliţişti au găsit "aproximativ 500 de grame de TATP (trirperoxid de triacetonă)", un exploziv folosit în atentate comise la Paris pe 13 noiembrie 2015 şi la Bruxelles în martie 2016.

În maşină era de asemenea "un mecanism de incendiere, ascuns într-o trusă de toaletă", a anunţat parchetul federal belgian. Serviciile de deminare au fost chemate să detoneze explozivul în mod controlat.

Ţinta lor era o conferinţă organizată de Mujahedinii Poporului Iranian, un partid iranian de opoziţie, fondat în 1965 şi intezis de autorităţile iraniene din 1981.

Parchetul francez a deschis o anchetă cu privire la "asociere teroristă criminală de răufăcători" pe 28 iunie, cu două zile înainte de acest miting.

Ancheta a fost încredinţată Direcţiei Generale a Securităţii Interne (DGSI), potrivit unei surse judiciare.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy