Atacul iranian de săptămâna trecută a vizat uciderea soldaților americani din baza Ain Al-Assad

Eduard Pascu |
Data publicării:

În atacul iranian de săptămâna trecută asupra bazei Ain Al-Assad doi militari au fost ușor răniți, transmite The Washington Post. Doar norocul a făcut să nu existe victime, spun oficialii militari din baza atacată.

Comandanții americani de la baza militară irakiană care a fost vizată de rachetele iraniene au declarat luni că ei cred că atacul a fost destinat să ucidă personalul american, un act care ar fi putut împinge cele două puteri mai aproape de război, transmite cotidianul american.

Salva de rachete de săptămâna trecută împotriva bazei aeriene Ain Al-Assad din vestul Irakului a lăsat cratere adânci și au distrus un heliport. Doi soldați au fost aruncați pe fereastra unui turn de supraveghere, iar mai multe zeci de militari americani au fost tratați ulterior pentru comoție ca urmare a atacurilor de rachetă, au declarat oficialii militari de la bază.

„Acestea au fost concepute și organizate pentru a provoca cât mai multe victime”, a spus colonelul Tim Garland, comandantul Task Force Jazeera și unul dintre cei mai înalți oficiali. El a spus că atacurile au fost foarte periculoase pentru că au venit în valuri, la o distanță de 15 minute între ele. În aceste intervale, o forță de răspuns rapid a fost activată pentru a evalua daunele și de a găsi colegi care ar fi fost răniți. Atacul a durat mai mult de o oră și jumătate, au spus comandanții. 

Locotenentul Staci Coleman, care supraveghează operațiunile aeriene, a descris absența unor răniți grav drept „miraculoase”.

 

(w670) 

 

Lipsa victimelor a oprit un război gata făcut

 


În orele care au urmat atacului, Iranul a numit-o „răzbunare aspră”, spunând că a omorât zeci. Însă, oficialii americani și irakieni au raportat că nimeni nu a murit.
Surse din interiorul administrației Trump au sugerat că absența deceselor a fost un factor crucial în decizia președintelui de a nu riposta. "Totul e bine!" a postat el într-un tweet la câteva ore după atac.

Dar militarii de la Ain Al-Asad spun că lipsa victimelor s-a datorat cel puțin parțial norocului.

 

Avertisment

 


După uciderea generalului iranian Qassem Soleimani la Bagdad, baza Ain Al-Assad a fost deja în alertă, așteptând mai multe tipuri de atacuri de rachetă. Baza găzduiește aproximativ 2.000 de militari, dintre care 1.500 din coaliția condusă de SUA.

Dar marți la 11 p.m. a venit un alt apel, au relatat oficialii militari. Era anunțat un atac fără precedent asupra forțelor terestre americane din Iranul vecin, atac care implică rachete balistice. Au trecut mai mult de două ore și nimic nu s-a întâmplat iar oficialii militari s-au întrebat dacă nu a fost o alarmă falsă.

Un oficial al premierului irakian Adel Abdul Mahdi a declarat că a notificat Comandamentul operațional comun al Irakului, cu aproximativ 30 de minute înainte de începerea atacului propriu-zis.

 

Desfășurarea atacului

 

 

Apoi, cu câteva minute înainte de 1:30 a.m. miercuri, a venit un nou avertisment. Radarul a indicat că o salvă de rachete a fost trasă din Iran iar atacul este iminent. S-a declanșat alarma în bază.

Pe fondul îngrijorărilor cu privire la o eventuală incursiune la sol, unele trupe au rămas în bază toată noaptea. Acestea au și verificat perimetrul în căutarea unor posibile victime, au declarat oficialii.

De la un turn de veghe, caporalul Joel Valdivia, în vârstă de 30 de ani, a spus că a putut vedea primele patru rachete care au venit. La câteva minute după ce a trimis avertismentul, zona s-a umplut de lumină, iar apoi structura a fost zdruncinată de explozii.

Cei câțiva soldați rămași în bază în vehicule blindate s-au ascuns în spatele unor pereți de protecție, imediat după avertismentul colegului lor.

Vezi și: Atacul Iranului: Militarii americani de la Al-Asad au fost anunțați de atac. Au părăsit baza sau se aflau în buncăre

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel