Aruncătorul de bombe Patria Nemo este acum capabil să tragă în mișcare (Foto/Video)

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Firma finlandeză Patria a finalizat etapa de testare a puterii de foc, în mişcare, a aruncătorului de bombe turelat Nemo.

Compania finlandeze de apărare Patria a încheiat etapa de testare planificată a unui transportor blindat, aflat în mişcare, echipat cu o turelă telecomandată Patria Nemo pe care este instalată un aruncător de bombe.

Această nouă caracteristică remarcabilă a Patria Nemo permite trupelor să fie în continuă mişcare, în timp ce execută focuri asupra poziţiilor inamice și, prin urmare, la rândul lor nu mai sunt o ţintă fixă şi uşor de lovit.

Patria Nemo este cel mai performant aruncător modulare de bombe – dispuse în turelă - Modular Turreted Mortar System (MTSM) – de calibru 120 mm. Aruncătorul este comandat de la distanță, execută lovituri cu traiectorii directe și indirecte, de pe loc și din mișcare. 

Bătaia aruncătorului de bombe Nemo este de peste 10 km. Tunul se rotește 360 de grade, iar unghiul de înclinare al țevii este cuprins între -3 și +85 de grade. Masa turelei este de 1.900 kg. Are o cadență practică de tragere, de șase lovituri pe minut, din care primele trei proiectile pot fi lansate în 15 secunde. În funcție de platformă, vehiculul echipat cu Patria Nemo poate depozita intre 50-60 proiectile de calibrul 120 mm.

 

US Army va testa aruncătorul de bombe turelat Nemo

 

În toamna anului 2019, compania finlandeză Patria, a anunțat că a încheiat un acord cu US Army pentru a efectua un studiu de fezabilitate asupra aruncătorului de bombe Nemo. 

Studiul este făcut în cadrul programului american FCT (Foreign Comparative Testing – Testare Comparativă a produselor Străine).

Compania finlandeză preciza la momentul respectiv că testarea completează colaborarea în curs, dintre Patria și Forțele Terestre ale SUA (UŞ Army), ca urmare a unui acord de cooperare privind cercetarea și dezvoltarea (CRADA), din luna mai.

Seria de verificări constă în mai multe teste și demonstrații în SUA și Finlanda în cadrul cărora, aruncătorul Nemo de calibru 120 mm va fi evaluat cu întrebuințarea munițiilor americane și la nivelul cerințelor US Army.

Acordul privind testarea sistemului Nemo reprezintă o continuare a efortului UŞ Army de a înzestra brigăzile blindate și cele Stryker cu capacități de lovire precisă și rapidă, în care echipajele sunt bine protejate. În 2018 și 2020, US Army a întreprins anchete de piață pentru a identifica firme capabile să producă aruncătoare modulare de bombe, dispuse în turelă - Modular Turreted Mortar System (MTSM).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel