Aruncarea în aer de către Rusia a barajului Kahovka nu va opri contraofensiva. Planurile Ucrainei au luat în calcul și acest scenariu

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Comandantul Forțelor Întrunite ucrainene, generalul-locotenent Serghei Naev, într-un comentariu pentru Ukrinform, a declarat că, comandamentul militar ucrainean a prevăzut posibilitatea ca inamicul să arunce în aer barajul de la Nova Kahovka, iar planurile ofensive ucrainene care au fost construite, au ținut cont de o astfel de posibilitate.

Primele indicii că forțele ruse intenționează să distrugă marile baraje din Ucraina au apărut toamna trecută, când au lansat mai multe rachete asupra barajului de lângă Krivoi Rog, de pe râul Ingulets, pentru a încetini ofensiva ucraineană.

 

Situația în aval de baraj

 

1. Inundarea ... (inundare-herson-baraj_43982200.jpg)

Inundarea după aruncarea în aer a barajului Kahovka. Foto: Dumskaya

Principalul motiv pentru care rușii au recurs la aruncarea în aer a barajului de la Nova Kahovka de pe Nipru este, cel mai probabil, pentru a perturba contraofensiva ucraineană de pe malul stâng al Niprului. Cu toate acestea, nu vor reuși să atingă acest obiectiv, potrivit primelor evaluări ale Statului Major General ucrainean.

„Ucraina este dotată cu suficiente ambarcațiuni și treceri de tip ponton sau pod pentru a depăși obstacolele de apă. Acțiunile insidioase ale inamicului, care creează o criză socială și economică, nu vor opri Forțele de Apărare ale Ucrainei, care sunt gata să elibereze teritoriile ocupate ale Ucrainei. Ucraina este pregătită să reconstruiască și să reconstruiască teritoriile eliberate de agresiunea rusă”, a subliniat Centrul pentru Comunicații Strategice al Forțelor Armate ucrainene, citat de publicația Dumskaya.

„Există calcule relevante care sunt cunoscute de comandamentul militar cu privire la pagubele care pot apărea în urma revărsării apei. În prezent, comandamentul relevant în această direcție ia măsuri, în primul rând pentru siguranța populației civile, împreună cu șefii autorităților de stat de pe teren. În ceea ce privește împiedicarea acțiunilor noastre ofensive, comandamentul militar a luat pe deplin în considerare astfel de acțiuni insidioase ale inamicului și, în consecință, nu ar trebui să ducă la împiedicarea ofensivei noastre pe acele direcții unde se poate revărsa apa”, a declarat generalul Naev.

La rândul său, șefa centrului comun de presă al Grupului de Sud al Forțelor de Apărare ucrainene, Natalia Gumenyuk, a spus că, prin aruncarea în aer a barajului, ocupanții și-au provocat mai multe pagube pe malul stâng ocupat al Niprului, decât trupelor și civililor ucraineni aflați pe malul drept.

„Ideea este că pe malul drept inundația este minimă, dar pe malul stâng este foarte gravă. Creșterea nivelului apei a dus deja la spălarea unora dintre minele pe care inamicul le plantase pentru a întârzia Forțele de Apărare ucrainene. În prezent, există un pericol extrem de mare pe ambele maluri ale Niprului din această cauză”, a declarat Natalia Gumenyuk.

 

Situația în amonte de baraj 

 

Lacul de acumulare creat în perioada 1955-1958, prin construcția barajului de la Nova Kahovka, avea o lungime de 230 km, de la Zaporojie la Nova Kahovka, și o lățime medie de 9,4 km, cea maximă atingând  24 km. După ce apa se va scurge, în locul lacului de acumulare va apare o câmpie inundabilă uriașă, în special pe malul stâng, potrivit publicației ucrainene Defense Express, care prezintă câteva hărți germane din 1943.

Aceste schimbări radicale vor fi la sud de orașul Zaporojie, unde lățimea lacului de acumulare era cea mai mare.

O altă potențială potențială amenințare este nivelul apei pentru răcirea centralei nucleare de la Energodar, pentru care se folosește un iaz de răcire artificial, independent de lacul de acumulare. În prezent, conform raportului „Energoatom”, nivelul acestuia este de 16,6 metri, ceea ce este suficient pentru funcționarea centralei. După construcția barajului, nivelul lacului de acumulare este cu 16 metri mai sus decât albia veche a Niprului.

Cele mai mici modificări ale hidrografiei sunt cel mai probabil așteptate în partea inferioară a lacului de acumulare, de la Zolota Balka până la baraj.

Potrivit secretarului Consiliului Național de Securitate a Ucrainei, Oleksei Danilov, barajul a fost distrus de militari ruși din Brigada 205 Infanterie Motorizată, care au controlat situația până marți la ora 2.50, momentul în care au efectuat detonarea.

 

Aruncarea în aer a barajului Kahovka, o măsură disperată a ocupantului rus. Rusia are acum posibilitatea de a își disloca trupe către alte zone ale frontului

 

2. Barajul No... (barajul-nova-kahovka_83832000.jpeg)

Barajul Nova Kahovka

Comentariul autorului: Distrugerea barajului va duce în următoarele zile la transformarea fundamentală a terenului, de la Zaporojie până unde începe estuarul Niprului, o fâșie cu o lungime de aproximativ 300 km și o lățime care variază de la 24 km în zona superioară până la 10 km în cea inferioară. Pentru o perioadă de până la câteva luni, acest teren va avea aspect mlăștinos, cu multe capcane pentru forțele care vor încerca să-l traverseze, în speță cele ucrainene aflate în contraofensivă.

Recurgerea la această stratagemă de către forțele ruse indică o anumită disperare, datorată, cel mai probabil, unei evoluții complet defavorabile dar oarecum așteptate, a situației de pe front. În acest sens, ar fi de remarcat că în urmă cu aproximativ o lună, purtătoarea de cuvânt a Grupului ”Sud” al forțelor ucrainene, Natalia Gumenyuk, a declarat că o parte a militarilor ruși a început să se retragă de pe aliniamentului fluviului Nipru, explicația dată, atunci, fiind încercarea rușilor de a scoate anumite active de sub focul artileriei ucrainene.

Din perspectivă militară, crearea acestui obstacol suplimentar pentru trupele ucrainene, va permite forțelor ruse să-și redistribuie o parte din active din regiunea Herson, către alte zone ale frontului pentru a stopa contraofensiva ucraineană.

Soluția extremă aleasă de Rusia va fi cu siguranță condamnată la nivel internațional, inclusiv de China, care este posibil să își reevalueze poziția față de aliatul său de la nord.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel