Armata ucraineană va primi 77 de transportoare blindate BTR-4E, din producția internă

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Ministerul Apărării al Ucrainei a încheiat cu Biroul de Proiectare pentru Inginerie Mecanică din Harkov (HKBM) un contract pentru furnizarea a 77 de transportoare blindate, bazate pe modelul BTR-4E.

Potrivit ”Paginilor militare ucrainene”, comanda va fi livrată trupelor ucrainene în 2021 și este formată din 75 de transportoare blindate BTR-4E, un vehicul de comandă BTR-4K și un blindat pentru reparații și evacuare BREM-4RM.

Anul trecut, HKBM a finalizat transferul către Ministerul Apărării a 45 de transportoare blindate prevăzute într-un contract restant din 2016. Acestea au intrat în înzestrarea Brigăzii 92 Mecanizate, dislocată la pace în localitatea Ciuguev lângă Harkov.

Comentariul autorului: Transportorul blindat BTR-4E este realizat în Ucraina, cu piese și sisteme produse doar intern, fiind în producție din anul 2008.  Cu toate acestea, de-a lungul anilor Ministerul ucrainean al Apărării a făcut achiziții modeste din acest tip de tehnică de luptă, de doar 78 de unități. La acestea se adaugă 42 de unități cumpărate de Ministerul de Interne.

Printre explicațiile pentru achizițiile scăzute ar putea fi constrângerile de buget, un număr mare de blindate din modele mai vechi aflate în înzestrare sau posibil chiar probleme tehnice, unele contracte de export cu Indonezia și Irak din anii 2014, respectiv 2009 fiind denunțate de cele două state.

Însă în ultimii ani se pare că situația privind înzestrarea trupelor ucrainene s-a schimbat. Potrivit unei analize publicate în această toamnă, armata ucraineană trebuie să înlocuiască parcul vechi de tehnică militară, pentru a putea face față noilor provocări. Astfel, s-a pus problema înzestrării cu noi mașini de luptă pentru infanterie (pe șenile) și transportoare blindate (pe roți).

Se pare că soluția aleasă pentru transportoare este producția internă. De altfel, pe 8 decembrie, Comandantul Forțelor Armate al Ucrainei, generalul Ruslan Homchak, a confirmat interesul Infanteriei Marine pentru achiziția de transportoare blindate amfibii de tipul BTR-4M.

Caracteristicile tehnico-tactice cele mai importante ale BTR-4E includ armamentul bazat pe un tun calibru 30 mm sau două tunuri calibru 23 mm, o mitralieră calibru 7,62 mm, opțional un aruncător automat de grenade calibru 30 mm și un lansator de grenade antitanc tip Konkurs sau Barrier; patru punți motrice (8x8);  masa de 17,5 – 26 t în funcție de blindajul suplimentar ales; distanța maximă de deplasare (operational range) de 700 km;  viteza maximă de 110 km/h pe șosea și 10 km/h pe apă; capacitatea de transport luptători de 3 (echipaj) + 8 (o grupă de infanterie).

           

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel