Armata ucraineană pregătește o replică la exercițiul strategic rus „Caucaz-2020”

Gheorghe Orjanu |
Data publicării:
Sursă foto: Ministry of Defense of Ukraine
Sursă foto: Ministry of Defense of Ukraine

Ministrul ucrainean al Apărării, Andriy Taran, a declarat că în ultima decadă a lunii septembrie, Forțele Armate vor executa exercițiul de comandament și stat major de nivel strategic „Eforturi comune – 2020” (Joint Endeavours – 2020).

„Pe de o parte, este un răspuns la exercițiul “Caucaz-2020” desfășurat de Rusia, iar pe de altă parte este o încercare a Statului Major General, a conducerii Forțelor Armate, a Ministerului Apărării de a evalua calitatea tranziției către noua structură de tip J … “, a spus ministrul.

Referindu-se la procesul de reformă din Statul Major General, Andriy Taran a precizat că în cadrul exercițiului se va urmări modul în care noua structură va îmbunătăți planificarea de luptă, planificarea operațională, interacțiunea și capacitatea de a coopera cu țările NATO pe câmpul de luptă.

În perioada premergătoare desfășurării exercițiului, vor fi verificate sistemul de comunicații, cel de obținere a informațiilor pe câmpul de luptă și schimbul acestora între unitățile armatei ucrainene, precum și schimbul între punctele de comandă ale trupelor ucrainene și cele ale statelor membre NATO, a adăugat Andryi Taran.

Concomitent cu activitățile de pregătire de la nivelul statelor majore și a structurilor de comunicații, au fost dispuse măsuri de intensificare a pregătirii trupelor.

Corpul de Rezervă al Forțelor Armate ucrainene a fost trecut la un nivel superior de operativitate prin chemarea rezerviștilor și recruților la centrele de instrucție. Aceștia vor participa, în cursul lunii septembrie, la convocări de pregătire care se vor axa exclusiv pe antrenamente de luptă. Intensificarea activității Corpului de Rezervă este supervizată chiar de șeful Statului Major General, general-locotenent Serghei Korniychuk.

Regimentul de Rachete Antiaeriene (al Comandamentului Aerian Est) dislocat în Regiunea Harkov, la aproximativ 30 km de granița cu Rusia, a finalizat pregătirea în vederea executării de trageri cu muniție reală în cursul acestei luni. Unitatea s-a antrenat pe baza lecțiilor învățate din estul Ucrainei și urmează să desfășoare trageri asupra unor ținte reale în poligonul Yagorlik din sudul țării.

În regiunea Herson, învecinată cu Peninsula Crimeea, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a condus o serie de exerciții antisabotaj la obiective critice de infrastructură – o facilitate militară, centrala electrică și zona portuară din Kahovka, precum și la instalațiile canalului de alimentare cu apă Crimeea Nord. La pregătire a participat personal din Forțele Armate, Serviciul de Frontieră, Garda Națională, Serviciul de Urgență, Poliția Națională, alături de reprezentanți ai autorităților guvernamentale și locale.

Comentariul autorului: În urmă cu câteva luni, conducerea Ucrainei și-a exprimat temerea că trupele ruse vor invada Ucraina, cu ocazia exercițiului militar  „Caucaz-2020”, deși a estimat că probabilitatea invaziei este mică. Pentru a crește capacitatea de răspuns a forțelor armate proprii în cazul unui eventual atac rus, Kievul a luat decizia de a desfășura un exercițiu de amploare, în aceeași perioadă de timp cu „Caucaz-2020”.

Pe lângă măsurile clasice de trecere a unităților militare active la un nivel ridicat de pregătire, se remarcă executarea unei cvasi-mobilizări a Corpului 4 Rezervă, prin chemarea unui număr mare de rezerviști la convocări de pregătire cu durata de 30 de zile. Corpul 4 Rezervă, aflat în subordinea Statului Major General, are ca misiune principală pregătirea și gestionarea rezerviștilor destinați forțelor terestre. La operaționalizarea sa completă, planificată pentru acest an, este prevăzută suplimentare forțelor active, într-o primă etapă, cu 50.000 de militari, urmând ca în etapa a doua să pună la dispoziția ministerului apărării cinci brigăzi mecanizate, trei de tancuri și una de artilerie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel