Armata SUA urmează să primească primul sistem de apărare antirachetă de tip Iron Dome

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Armata Statelor Unite a decis, anul trecut, să achiziționeze din Israel două sisteme de apărare antirachetă de tip Iron Dome. Din câte se pare, primele două baterii ale acestui sistem de apărare ar urma să fie livrate în Statele Unite, începând cu sfârşitul anului 2020.

Deşi la începutul acestui an au apărut informaţii că Departamentul Apărării al Statelor Unite ar fi renunţat la planurile de a cumpăra mai multe sisteme de apărare antirachetă Iron Dom, deoarece Israelul a refuzat să furnizeze ’’codul sursă’’ care detaliază modul în care funcționează sistemul, generalul de brigadă Brian Gibson a făcut noi precizări cu privire la această achiziţie, precizează publicaţiile Defense Blog şi Army.mil.

Livrările primelor două baterii ale sistemului de apărare aeriană Iron Dome, pentru armata Statelor Unite, ar urma să aibă loc începând cu decembrie 2020 și februarie 2021.

Iron Dome este un sistem mobil de apărare aeriană, dezvoltat Rafael Advanced Defense Systems, Israel Aerospace Industries și Raytheon, care produce sistemul de rachete Patriot fabricat în America. Sistemele radar sunt de la ELTA System, o filială a IAI.
Anul trecut, armata americană a decis să achiziționeze două sisteme de apărare anti-rachetă de tip Iron Dome, iar achiziția era definită ca fiind urgentă.

Sistemul de apărare anti-rachetă de tip Iron Dome a fost testat pe teritoriul SUA acum trei ani. De atunci, experții americani au urmărit eficienţa bateriilor folosite de armata israeliană și au examinat interceptările reale ale sistemului, în special ale rachetelor lansate din Gaza.

Armata americană a alocat peste un miliard de dolari pentru proiectul de achiziţie a unor componente ale sistemului antirachetă israelian Iron Dome și de a le integra cu sistemul integrat de conducere pentru managementul luptei – IBCS (Integrated Battle Management Command System) până în 2023.

Armata intenționează să înceapă testarea pe etape a sistemelor, întrucât rachetele, lansatoarele și radarul sunt în momentul de faţă pe linia de asamblare din Israel, urmând a fi livrate la baza de testare militară americană White Sands Missile Range din New Mexico. Aici cele două baterii ale sistemului antirachetă israelian Iron Dome ar urma să treacă printr-un program de pregătire şi testare, a precizat generalul de brigadă Brian Gibson, directorul Air and Missile Defense Cross Funcţional Team.

După finalizarea acestei etape, bateriile Iron Dome vor fi dislocate la baza Fort Bliss, Texas, și vor putea fi declarate operaționale până în septembrie 2021 și, respectiv, în decembrie 2021, a mai precizat generalul.

 

Statele Unite plănuiau să abandoneze planurile de a cumpăra sisteme israeliene de apărare Iron Dome

 

Amintim că, la începutul acestui an, generalul american John Murray, șeful Comandamentului Armatei Viitorului (AFC), declara că Statelor Unite le-a luat prea mult să achiziționeze cele două sisteme de apărare antirachetă de tip Iron Dome.

O problemă centrală a fost refuzul Israelului de a furniza armatei americane codul sursă Iron Dome, împiedicând capacitatea americanilor de a integra sistemul în apărarea lor aeriană.

Generalul Murray declarat la momentul respectiv că unul dintre aspectele care au determinat Statele Unite să renunţe la această achiziţie, ține de faptul că aceste sisteme nu pot fi integrate în sistemul american de apărare aeriană, deoarece există unele probleme în ceea ce priveşte interoperabilitatea, unele provocări de natură cibernetică [de securitate], dar şi provocări de altă natură.

Oficialii armatei solicitaseră „codul sursă” al sistemului israelian de apărare antirachetă Iron Dome, care furniza informații de natură tehnică, dar Israelul a refuzat să furnizeze codul care detaliază modul în care funcționează sistemul - o componentă necesară pentru integrarea sistemelor de apărare ale celor două țări.

Sistemul este conceput pentru a intercepta și distruge rachete cu rază scurtă de acţiune, avioane fără pilot, mortiere şi rachete de croazieră, lansate de la distanțe cuprinse între 4 până la 70 lm de distanță. O singură baterie a sistemului Iron Dome este formată dintr-un radar şi o unitate de control al focului, plus 3-4 lansatoare, fiecare cu câte 20 de rachete.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel