Armata României sărbătoreşte Ziua transporturilor militare

S.I. Catalin |
Data publicării:

Armata României sărbătoreşte Ziua transporturilor militare la 16 noiembrie. Este data la care, în anul 1880, odată cu înfiinţarea celui de-al doilea batalion de geniu, prin Înaltul Decret nr. 2550, s-a constituit şi câte o companie de căi ferate, primele subunităţi de acest fel din Armata României, potrivit volumului 'Calendarul Tradiţiilor Militare' (2010).

În anul 1887, s-a înfiinţat primul Batalion de Căi Ferate, iar în 1898, s-a aprobat primul regulament asupra transporturilor militare pe calea ferată, potrivit celor declarate de şeful Biroului transporturi şi coordonarea mişcării, colonel Paul Bratosin, în anul 2015, într-un interviu publicat pe site-ul rft.forter.ro. Totodată, el susţine că, înainte de a intra în război, Batalionul de Căi Ferate s-a transformat în Regiment de Căi Ferate, iar la 16 octombrie 1919, după terminarea Primului Război Mondial, s-a înfiinţat Brigada de Căi Ferate şi Pontonieri, din subordinea Comandamentului Trupelor de Comunicaţii.

În 1949, a luat fiinţă Şcoala Militară de Ofiţeri de Căi Ferate, urmând ca, la 1 august acelaşi an să se înfiinţeze Secţia 9 Transporturi Militare. La 1 martie 1956, Brigada de Căi Ferate a fost detaşată de la Ministerul Forţelor Armate la Ministerul Căilor Ferate, până în anul 1991.

De-a lungul timpului, serviciul a trecut printr-o serie de reorganizări, astfel că, în 1997, Direcţia Transporturi Militare se desfiinţează, luând naştere Secţia Transporturi Militare din cadrul Direcţiei Logistice a Statului Major General.

La 1 august 2000, s-a constituit Centrul de coordonare a mişcării, în subordinea Statului Major General, iar la 1 septembrie 2000, secţiile de Transporturi Militare Teritoriale se transformă în birouri de Transporturi Militare Teritoriale.

După o perioadă în care Centrul de coordonare a mişcării a trecut fie în subordinea Comandamentului Logistic, fie în cea a Comandamentului Logistic Întrunit, la 1 februarie 2007, acesta a rămas în subordinea Comandamentului Logistic Întrunit, cu toate că este structură specializată în subordinea Statului Major General (actualmente Statul Major al Apărării, n. red.), aşa cum este stipulat în Hotărârea de Guvern nr. 1035 din 2003, modificată şi completată ulterior.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel