Armata franceză intenţionează să modernizeze încă 50 de tancuri Leclerc la standardul XLR

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Tancul francez Leclerc la standardul de echipare XLR. Sursa foto: Nexter.
Tancul francez Leclerc la standardul de echipare XLR. Sursa foto: Nexter.

Producător francez de armament Nexter a primit un contract pentru modernizarea unui alt lot de tancuri Leclerc. La 29 decembrie 2022, Direcția Generală pentru Armament (DGA), din cadrul ministerului francez al apărării a atribuit companiei Nexter un contract pentru modernizarea a 50 de tancuri Leclerc la standardul de echipare XLR.

Noul acord încheiat cu Nexter a reprezentat o prelungire a contractului anterior, semnat în iunie 2021. Acesta a acoperit, de asemenea, modernizarea a 50 de tancuri Leclerc. Primul prototip al tancului Leclerc XLR a fost livrat la sfârșitul anului 2022, potrivit European Defence Review.

Primele 18 unități modernizate vor fi transferate forțelor armate franceze în 2023. Direcția Generală pentru Armament (DGA) a stabilit această dată în contract încă din iunie 2021. În total, DGA doreşte să modernizeze 200 de tancuri Leclerc pentru armata franceză.

Odată cu modernizarea, tancurile Leclerc vor fi echipate cu un sistem de control al focului actualizat și cu noi sisteme electronice. Acest lucru le va ajuta să facă schimb de informaţii cu noile vehicule de luptă ale armatei franceze.

Modernizarea tancului Leclerc la standardul Leclerc XLR face parte dintr-un ambițios program de modernizare al armatei franceze numit programul ,,Scorpion'', care constă într-un efort de modernizare de 6,8 miliarde de dolari, realizat de mai multe companii franceze.

În general, prin programul ,,Scorpion'' armata franceză intenţionează să modernizeze un set de vehicule și sisteme terestre de arme mai vechi. Acest program pare a fi esențial pentru Franța, deoarece va permite țării să-și modernizeze substanţial armata.

În special, programul de upgrade „XLR” pentru tancurile franceze se referă la integrarea de noi funcții și sisteme, făcând din noul Leclerc un tanc de nouă generație, care va fi „protagonistul” ambițiosului program militar „Scorpion” în valoare de 6,7 miliarde de dolari. Programul militar „Scorpion” este strâns legat de modernizarea forțelor terestre franceze şi se desfăşoare pe o perioadă de 11 ani.

Leclerc Scorpion sau XLR este o versiune modernizată a tancului de luptă Leclerc de fabricație franceză, proiectat și fabricat de compania franceză Nexter Systems. Tancul Leclerc modernizat va avea mai multă putere de foc, dar şi de o protecție ridicată.

Leclerc XLR păstrează armamentul principal original al Leclerc-ului standard, care constă într-un tun cu țeavă lisă Giat de 120 mm. Pe lângă staţia de arme telecomandă, fabricată de compania belgiană FN Hersta, echipată o mitralieră de 7,62 mm, dispune şi de noi sisteme de comunicații care îi vor permite să facă schimb de date şi informaţii în timp real cu alte vehicule de luptă precum Serval și Jaguar.

Tancul Scorpion este modernizat cu un nou pachet de blindaj - dispune de un blindaj modular suplimentar instalat pe carenă și turelă. Părțile laterale ale tancului sunt protejate de un blindaj pasiv gros, în timp ce partea din spate este prevăzută cu un blindaj de tip cușcă pentru a proteja compartimentul motorului împotriva atacurilor cu RPG-uri. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel