Armata cehă va intra în conflict în primul minut al unui eventual război dintre Rusia și NATO

Ionel Copcea |
Data publicării:

În cadrul unei conferințe de presă organizate după desfășurarea unei adunări de comandament la Statul Major General (SMG) al Forțelor Armate ale Cehiei, șeful SMG, Karel Řehka, a declarat, pe 22.11.2022, că țara trebuie să mențină un nivel complet de pregătire pentru luptă în cazul unui război pe scară largă împotriva unui inamic puternic.

“Trebuie să menținem nivelul maxim al capacității de luptă și al pregătirii armatei. Aceasta este cea mai importantă misiune a armatei cehe pentru anul viitor”, a declarat generalul Řehka, citat de agenția de presă ČTK.

Potrivit lui Řehka, un război ipotetic în Europa a devenit o realitate, iar în cazul unei ciocniri între Rusia și NATO, armata cehă va intra în conflict din primul minut al acestuia.

“Potențialul de escaladare al războiului din Ucraina este în continuare în creștere. Astfel că, nici cele mai grave scenarii nu pot fi excluse”, a menționat Řehka.

În opinia sa, un război între NATO și Rusia nu este iminent, dar asta nu înseamnă că trebuie complet exclus. De aceea, armata trebuie să fie pregătită pentru orice evoluție.

Președintele ceh, Milos Zeman, și alți politicieni participanți la reuniune și-au reiterat sprijinul deplin pentru Ucraina în lupta împotriva agresiunii rusești. Premierul Petr Fiala consideră agresiunea rusă ca o lecție dură în care se combină războiul convențional cu cel hibrid.

“Aceasta a arătat că războiul pe uscat, în aer și pe mare nu este de domeniul trecutului, așa cum credeau unii. Modalitățile de ducere a războiului nu s-au schimbat, ci mai degrabă s-au extins”, a spus Fiala.

Potrivit acestuia, Republica Cehă trebuie să folosească această experiență atunci când își actualizează documentele strategice, adică în cursul anului viitor.

Fiala apreciază că principala lecție a războiului din Ucraina constă în faptul că nimeni nu se poate baza doar pe faptul că cineva trebuie să-i vină în ajutor, fără ca țara să facă tot posibilul în acest sens.

Potrivit lui Fiala, războiul din Ucraina a consolidat unitatea țărilor occidentale și capacitatea instituțiilor internaționale de a acționa. “Spre deosebire de provocările anterioare ale Rusiei, de data aceasta democrațiile occidentale nu s-au mai limitat la note diplomatice și sancțiuni simbolice”, a adăugat Fiala.

El a descris NATO ca fiind cadrul principal pentru asigurarea securității Republicii Cehe și a apreciat, de asemenea, acordul rapid al UE privind o serie de pachete de sancțiuni împotriva Rusiei.

Potrivit ministrului apărării, Jana Černochová, “securitatea Republicii Cehe și a întregii Europe este legată de rezultatul războiului din Ucraina. Prin urmare, sprijinul material și politic ceh pentru Ucraina va continua”, a subliniat aceasta. Ea a menționat, de asemenea, necesitatea modernizării rapide a armatei, a creșterii capacităților sale de luptă și a pregătirii pentru noi amenințări.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel