Arestări în rândul militarilor și scandal de spionaj de amploare în industria de apărare a Turciei. Occidentalii, acuzați că au „jucat murdar”

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din Turcia - T.C. Millî Savunma Bakanlığı Facebook
Sursă foto: Ministerul Apărării din Turcia - T.C. Millî Savunma Bakanlığı Facebook

Scandalul de spionaj din industria de apărare a Turciei ia amploare. Valul de arestări început în acest an continuă, după ce procurorii turci au dispus reținerea altor persoane implicate, inclusiv cadre militare.

În ianuarie 2021 șase persoane au fost reținute în Turcia, fiind acuzate de fraudarea unor contracte din industria de apărare a țării.

Scandalul de spionaj a luat amploare după ce în aprilie încă 27 de persoane au fost arestate. Printre acestea se numără angajați ai industriei de stat, inclusiv ai companiei Aselsan, plus alte companii din cadrul industirie de apărare.

Aceste persoane sunt acuzate că au săvârșit activități de spionaj în industria de apărare a Turciei și au oferit informații clasificate persoanelor străine, reprezentante ale unor alte companii de apărare. Aceste informații divulgate au ajuns în Occident, unde companiile occidentale au reușit să obțină contracte în Turcia, folosindu-se de datele pe care le aveau despre industria turcă, dar au folosit informațiile și pentru dezvoltarea propriilor proiecte. Totodată, potrivit autorităților din Turcia, s-ar fi încercat obținerea contractelor și prin mită.

Autoritățile turce suspectează că aceste persoane fac parte din mișcarea clericului Fethullah Gulen.

 

Un nou val de arestări în Turcia. Scandalul de spionaj în industria de apărare ar fi vizat în principal contracte în industria navală

 

În cursul acestei săptămâni ancheta a fost extinsă iar scandalul de spionaj a cunoscut o nouă dimensiune ca urmare a unor noi arestări. De data aceasta au fost arestate 9 persoane, inclusiv cadre militare. Potrivit celor de la Defense News, au fost arestate două persoane care activează în cadrul Direcția Industriei de Apărare (SSB), principala companie de apărare din țară, trei oficiali turci din sectorul privat de apărare și cadre militare, atât în rezervă, cât și active.

Acestora li se aduc acuze cu privire la divulgarea de informații confidențiale către alți spioni și către companii de apărare din străinătate. Turcii sunt destul de zgârciți cu privire la mai multe informații, dar sursa citată precizează că e vorba în special de programe din indrustria navală a Turciei.

Totodată, la Ankara, decidenții politici intenționează să modifice legislația pentru a implementa pedepse mai aspre împotriva celor care comit infracțiuni de spionaj în industria de apărare din Turcia. În prezent, cei care sunt găsiți vinovați pentru spionaj în industria de apărare riscă până la 10 ani de închisoare.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel