Arabia Saudită avertizează Qatarul să nu achiziţioneze sistemul S-400 de la Rusia

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Tamim bin Hamad Al Thani
Tamim bin Hamad Al Thani

Liderul Qatarului a declarat vineri că a avut o discuţie cu președintele Vladimir Putin despre cumpărarea unui sistem avansat de apărare aeriană din Rusia, dar  nu a fost luată nicio decizie clară în acest sens.

Informaţia că Qatarul ar putea fi pe punctul de a cumpăra sistemul de rachete S-400 a alarmat Arabia Saudită, care se pare că face lobby pentru a încerca să oprească achiziția, potrivit en.abna24.

Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, Emir al Qatarului, declară că a discutat despre cumpărarea sistemului de apărare aeriană S-400 cu președintele Vladimir Putin. 

"Nu există niciun acord. Este adevărat că am discutat despre asta", a declarat Emir Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, la o conferință de presă de la Paris, vineri, după o discuție cu președintele francez Emmanuel Macron.

"Nu vreau să intru în detalii", a spus el.

Monarhul s-a întâlnit ultima dată cu Vladimir Putin la Moscova în martie și urmează să aibă cu acesta o nouă întâlinre la sfârşitul Cupei Mondiale din Rusia

Arabia Saudită - care este angajată de anul trecut într-o ruptură diplomatică intensă cu Qatar - a semnat de asemenea un contract cu Rusia pentru a cumpăra sistemul de rachete S-400. Cele două părți au semnat contractul în timpul unei vizite la Moscova a regelui Saudită Salman în martie 2017.

Luna trecuta, cotidianul francez Le Monde l-a citat pe regele Salman ca transmițând "preocuparea sa profundă" într-o scrisoare adresată președintelui Macron cu privire la perspectiva cumpărării sistemului de rachete S-400. El chiar a avertizat că Riyadhul "ar fi gata să ia toate măsurile necesare - inclusiv acțiunea militară - pentru a elimina acest sistem de apărare" dacă Qatarul l-ar achiziționa.

Afirmaţiile au fost văzut ca o amenințare de război la adresa Qatarului. Ca răspuns, ambasadorul Qatarului la Moscova, Fahad bin Mohammed al-Attiyah, a fost citat de mass-media spunând că lumea nu trăieşte într-o "epocă a legii junglei pe bază de amenințări".

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel