Arabia Saudită avertizează Qatarul să nu achiziţioneze sistemul S-400 de la Rusia

Cristian Soare / 07 iul 2018 / 10:23
Tamim bin Hamad Al Thani
Tamim bin Hamad Al Thani

Liderul Qatarului a declarat vineri că a avut o discuţie cu președintele Vladimir Putin despre cumpărarea unui sistem avansat de apărare aeriană din Rusia, dar  nu a fost luată nicio decizie clară în acest sens.

Informaţia că Qatarul ar putea fi pe punctul de a cumpăra sistemul de rachete S-400 a alarmat Arabia Saudită, care se pare că face lobby pentru a încerca să oprească achiziția, potrivit en.abna24.

Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, Emir al Qatarului, declară că a discutat despre cumpărarea sistemului de apărare aeriană S-400 cu președintele Vladimir Putin. 

"Nu există niciun acord. Este adevărat că am discutat despre asta", a declarat Emir Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, la o conferință de presă de la Paris, vineri, după o discuție cu președintele francez Emmanuel Macron.

"Nu vreau să intru în detalii", a spus el.

Monarhul s-a întâlnit ultima dată cu Vladimir Putin la Moscova în martie și urmează să aibă cu acesta o nouă întâlinre la sfârşitul Cupei Mondiale din Rusia

Arabia Saudită - care este angajată de anul trecut într-o ruptură diplomatică intensă cu Qatar - a semnat de asemenea un contract cu Rusia pentru a cumpăra sistemul de rachete S-400. Cele două părți au semnat contractul în timpul unei vizite la Moscova a regelui Saudită Salman în martie 2017.

Luna trecuta, cotidianul francez Le Monde l-a citat pe regele Salman ca transmițând "preocuparea sa profundă" într-o scrisoare adresată președintelui Macron cu privire la perspectiva cumpărării sistemului de rachete S-400. El chiar a avertizat că Riyadhul "ar fi gata să ia toate măsurile necesare - inclusiv acțiunea militară - pentru a elimina acest sistem de apărare" dacă Qatarul l-ar achiziționa.

Afirmaţiile au fost văzut ca o amenințare de război la adresa Qatarului. Ca răspuns, ambasadorul Qatarului la Moscova, Fahad bin Mohammed al-Attiyah, a fost citat de mass-media spunând că lumea nu trăieşte într-o "epocă a legii junglei pe bază de amenințări".

 

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy