Arabia Saudită a forțat nave ale Iranului să se retragă din apele sale teritoriale după focuri de avertisment

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Photo source: ajelen.com
Photo source: ajelen.com

Arabia Saudită a "forţat" trei nave iraniene "să se retragă" din apele sale teritoriale, după tiruri de avertisment, au anunţat sâmbătă mass-media oficiale, notează Agerpres, citând AFP.

"Joi, la orele 18.30, paza de coastă a reperat trei vase iraniene care intraseră în apele teritoriale saudite", a indicat agenţia de presă oficială SPA.

Navele "au refuzat să se conformeze" în pofida avertismentelor, după care "au fost trase focuri de avertisment, ceea ce le-a forţat să se retragă", a adăugat SPA, fără să precizeze tipul de vase implicate în incident.

Ţară majoritar sunnită, Arabia Saudită şi-a suspendat relaţiile diplomatice cu Iranul şiit, după atacul, în 2016, asupra ambasadei sale la Teheran, care a urmat execuţiei de către Riad a liderului şiit Nimr al-Nimr pentru "terorism".

Tensiunile sunt puternice între cele două puteri, ale căror politici se situează la antipozi în privinţa mai multor mari dosare regionale, ca războiul din Siria şi din Yemen.

Escaladarea a urcat o treaptă în 2019 când Riadul şi Washingtonul au acuzat Teheranul că se află la originea loviturilor aeriene contra unor instalaţii de producţie importante ale gigantului petrolier Saudi Aramco.

Aceste atacuri au fost revendicate de rebelii houthi yemeniţi, sprijiniţi de Iran, în timp ce Riadul, în fruntea unei coaliţii militare, susţine forţele guvernamentale care li se opun.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel