Apărare NATO. Mogherini, strategie ”fundamentală”

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externă şi de securitate, Federica Mogherini, a declarat vineri că o apărare europeană 'mai puternică' este 'fundamentală' pentru NATO şi a adăugat că, din acest motiv, ambele organizaţii şi-au intensificat colaborarea în ultimii ani, relatează EFE. 

'O apărare europeană mai puternică este relevantă, mai mult decât relevantă, este fundamentală pentru NATO şi, prin urmare, cooperarea noastră creşte atât de mult. În acelaşi timp, ne intensificăm activitatea de apărare a Uniunii Europene', a declarat Mogherini la sosirea sa în a doua zi a reuniunii miniştrilor apărării din cadrul Alianţei la Bruxelles. 

Vineri, miniştrii vor aborda cooperarea între UE şi NATO după ce în decembrie trecut conveniseră asupra a 32 de noi acţiuni concrete, de la schimbul de informaţii în lupta împotriva terorismului până la adaptarea infrastructurilor pentru a facilita o mobilitate mai bună şi mai rapidă a trupelor şi echipamentului militar aliat în Europa. 

Blocul comunitar a pus de asemenea accentul pe problemele de apărare în ultimele luni, după adoptarea unor măsuri izolaţioniste şi unilaterale de către Statele Unite şi ca urmare a amestecului Rusiei în chestiunile interne ale unor ţări de pe Bătrânul Continent. 

Mai multe trupe

Cu privire la mobilitatea mai mare a trupelor şi a capacităţilor de reacţie rapidă în cadrul Uniunii Europene, Federica Mogherini a subliniat că acest aspect este 'esenţial' pentru securitatea comunităţii. 

'Acesta este un exemplu foarte concret al modului în care activitatea de apărare a UE aduce beneficii NATO', a declarat Mogherini. 

Ea a menţionat de asemenea cooperarea cu Alianţa în domeniul securităţii cibernetice pentru a face faţă ameninţărilor hibride şi în 'teatre de operaţiuni' precum Irak, unde UE asistă sectorul de securitate şi unde coordonarea cu NATO 'merge foarte bine', potrivit Federicăi Mogherini.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel