Apărare europeană. Poziţia României, explicată de ministrul Mihai Fifor

Sebastian Florea |
Data publicării:
foto: Forţele Terestre Române, facebook @ForteleTerestre
foto: Forţele Terestre Române, facebook @ForteleTerestre

Mihai Fifor, ministrul Apărării a explicat care este poziţia României faţă de o viitoare structură de securitate comună a Uniunii Europene.

Premisele sunt că liderii Germaniei, Angele Merkel, şi al Franţei, Emannuel Macron, insistă pentru un proiect comun de apărare europeană.

Care este poziţia României faţă de această solicitare stringentă ne-a detaliat ministrul Apărării, Mihai Fifor:

"Cred că după Conferinţa de la Munchen, cea mai importantă pe securitate din lume, unde aproape discutăm de declaraţii programatice ale celor doi miniştri ai Apărării, Florence Parly (Franţa) şi Ursula von der Leyen (Germania), nimeni nu a mai avut dubii. Acolo s-a spus apăsat că Europa trebuie să se consolideze din punct de vedere al apărării şi să devină tot mai puţin dependentă de relaţia transatlantică, astfel încât, în orice moment, să poată să-şi asigure securitatea fără niciun fel de problemă. De altminteri, genul acesta de declaraţii au fost reluate pe parcursul şi pe parcursul Ministerialei pe care am avut-o la Bruxelles." ne-a declarat ministrul apărării.

România, partener NATO

"Suntem ţară membră a Uniunii Europene, dar suntem ţară membră NATO şi suntem într-un parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii, dar suntem ţară care a aderat la cadrul structurat PESCO pentru finanţarea şi dezvoltarea comună de proiecte şi programe în domeniul apărării şi am cerut şi în luările de poziţie pe care le-am avut la Ministerială evitarea cu orice preţ a suprapunerilor între NATO şi acest cadru PESCO şi ideea aceasta de apărare europeană. Justificarea, poziţionarea Franţei, a Germaniei dar şi a altor state din Uniunea Europeană este aceea că, până la urmă, Europa trebuie să fie un partener în sine în cadrul NATO. De pe principiile acestea se pleacă în dezvoltarea ulterioară a programelor noastre." a precizat Mihai Fifor.

Declaraţiile complete ale ministrului Apărării din România, Mihai Fifor, le puteţi asculta în interviul de mai jos:

VIDEO

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel