Analişti ucraineni: În Kazahstan au fost desfăşuraţi militari ruşi care au participat la agresiunea militară împotriva Ucrainei

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Platforma ucraineană InformNapalm, specializată în culegerea de informaţii din surse deschise (OSINT), precizează într-o recentă analiză că pe 6 ianuarie, avioanele militare de transport ale Rusiei au transportat în Kazahstan militari ai forțelor speciale aeropurtate ale armatei ruse, printre aceştia regăsindu-se şi soldaţi care au participat la operațiunea de ocupare a Crimeei și la desfăşurarea de acţiuni ostile în Donbas.

Analişti militari ucraineni ai platformei InformNapalm sugerează că, în conformitate cu decizia Consiliului de Securitate al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), adoptată la 6 ianuarie 2022, „forțele de menținere a păcii” au fost trimise în Republica Kazahstan, iar nucleul acelor forțe militare este format din unități rusești.

Pentru a înţelege amploarea ''forţelor militare pacificatoare'' pe care CSTO a decis să le trimită în Kazahstan, publicaţia Defence-Blog precizează că până acum au fost utilizate peste 74 de avioane, inclusiv avionul de transport Ilyushin IL-76 și avionul de transport greu AN-124 Condor.

Potrivit unor date preliminare furnizate de un site rus de propagandă, cunoscutul Avia.pro, soldații ruși ar putea fi implicați în operațiuni de înăbuşirea a ’’rebeliunilor’’din orașele din Kazahstan. Ulterior vor fi trimiși în zone/locuri de importanță strategică pentru Rusia, cum ar fi: zona de testare a apărării antirachetă, cosmodromul Baikonur și altele.

Deja purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, general-maiorul Igor Konashenkov, a anunțat că militarii ruși din cadrul Trupelor de Desant Aerian au restabilit controlul integral asupra aeroportului din Almatî.

Anterior, mai multe surse mass-media au precizat că Brigada 45 a Forțelor Speciale a Forțelor Aeropurtate, Divizia 98 Aeropurtată și trupele din cadrul Centrului Forțelor Speciale Senezh, unitatea militară #92154 din Districtul Militar Vest au fost trimise în Kazahstan.

Potrivit investigațiilor analiştilor militari ucraineni ai InformNapalm, toate aceste unități au luat parte la agresiunea militară împotriva Ucrainei, nu numai în timpul operațiunii de ocupare a Peninsulei Crimeea, ci și la desfăşurarea de acţiuni ostile în Donbas.

Divizia 98 Aeropurtată (unitatea militară 65451) - militari din două unități ale diviziei, Regimentul 217 Aeropurtat (unitatea militară 62295) și Regimentul 331 Aeropurtat (unitatea militară 71211), au activat pe teritoriul Ucrainei.

Brigada 45 Forțe Speciale (unitatea militară 28337) - interesant este că în 2014, Regimentul 45 al Forțelor Aeropurtate a fost extins la nivel de brigadă pentru a crește numărul total de trupe aeriene ruse desfăşurate pe teritoriul Ucrainei.

Este important de menționat că Rusia folosește în „misiuni de menținere a păcii”, dar și în exerciții militare internaționale în străinătate aceleași unități care au luat parte la agresiunea militară împotriva Ucrainei.

De asemenea, este posibil ca Kremlinul, având în vedere atenția sporită a comunității internaționale față de evenimentele din Kazahstan, să nu dorească să folosească în mod vizibil personalul militar rus pentru a ucide și răpi protestatarii din Kazahstan, ci să folosească în schimb unități paramilitare/hibride în aceste scopuri.

Analistii InformNapalm susţin că în Kazahstan primele aeronave militare de transport au sosit din Rusia pe 5 ianuarie. La acel moment, nu exista încă o decizie CSTO și nicio desfășurare de trupe nu era anunțată public. Experții militari sugerează că aceste avioane de transport ar fi putut avea la bord mercenari ai companiei militare private ruse (PMC) Wagner Group, care nu numai că au luat parte la ostilitățile împotriva Ucrainei, dar în prezent desfăşoara acţiuni militare în Siria, Libia, Sudan și alte țări africane.

Utilizarea mercenarilor din PMC-urile rusești, afiliate la forțele speciale ale Armatei Ruse și la serviciilor speciale ruse, a permis până acum Rusiei să nu fie trasă la răspunde în mod direct pentru crime de război.

Cu alte cuvinte, Kremlinul preferă să folosească mercenari pentru a face ''toată treaba murdară'', în timp ce unitățile militare oficiale ale armatei ruse reprezintă ’’partea publică’’ a activităților de menținere a păcii.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel