Alianțe în cadrul Alianței. Turcia spune că acordul de apărare dintre Grecia și Franța va dăuna NATO

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Fregata Belharra, sursă foto: Naval Group
Fregata Belharra, sursă foto: Naval Group

Ministrul apărării Turciei, ţară membră a NATO, a declarat că formarea de alianţe în afara NATO ar dăuna organizaţiei, potrivit unor comentarii publicate sâmbătă, după ce Grecia şi Franţa au convenit asupra unui pact de apărare luna trecută, relatează Agerpres, care citează Reuters.

Aliaţi în cadrul NATO, Grecia şi Franţa au semnat un pact militar strategic şi de cooperare în domeniul apărării în septembrie, ce include o comandă pentru trei fregate franceze în valoare de aproximativ 3 miliarde de euro.

Franța va construi pentru Grecia trei fregate Belharra.

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat în această lună că acordul va permite celor două ţări să vină în ajutorul celeilalte în cazul unei ameninţări externe.

 

Turcia spune că alianțe în cadrul Alianței vor dăuna NATO



"Având în vedere că suntem în NATO, toată lumea ar trebui să ştie că a căuta diverse alianţe în afara ei va dăuna atât NATO, cât şi relaţiilor noastre bilaterale şi va zdruncina încrederea", a declarat ministrul turc al apărării Hulusi Akar reporterilor după o reuniune a miniştrilor apărării din statele membre ale NATO la Bruxelles săptămâna aceasta.

Comentariile au fost difuzate de Ministerul Apărării turc.

Grecia şi Turcia sunt în dezacord în privinţa platformelor continentale şi limitelor lor maritime. Ele au relansat contactele exploratorii cu privire la disputele lor la începutul acestui an şi Akar a spus că a avut o întâlnire constructivă cu omologul său grec.

"Am avut discuţii pozitive, constructive cu ministrul grec al apărării. Ne aşteptăm să vedem rezultate pozitive în urma acestor discuţii în perioada următoare", a spus Akar.

CITEȘTE ȘI: F-35 e istorie. Turcia a demarat procedura de înzestrare cu F-16 americane la standardul Viper și modernizarea actualei flote

Amintim că la începutul acestei luni Turcia a criticat acordul de miliarde de dolari dintre Franța și Grecia pentru achiziționarea navelor de luptă, avertizând că acesta izolează Ankara și amenință stabilitatea regională.

"Armamentul Greciei și izolarea și înstrăinarea Turciei, în loc să sprijine cooperarea, sunt o politică problematică care va dăuna Greciei și UE și va amenința pacea și stabilitatea regională", declara la începutul acestei luni purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe de la Ankara.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel