Acuzat de spionaj în Rusia, Paul Whelan riscă ani grei de închisoare

Eduard Pascu / 25 mai 2020 / 16:09
Paul Whelan
Paul Whelan

Parchetul rus a cerut luni o pedeapsă de 18 ani de detenţie pentru Paul Whelan, un fost puşcaş marin americano-britanic judecat pentru spionaj şi care dă asigurări că este nevinovat şi că i s-a întins o capcană, a anunţat luni avocatul său, citat de AFP.

Procurorul "a cerut să fie declarat vinovat şi condamnat la 18 ani de colonie penitenciară cu regim sever", le-a declarat jurnaliştilor Vladimir Jerebenkov în faţa tribunalului, adăugând că este "sub şoc" din cauza acestui rechizitoriu "foarte dur". "Sper într-o decizie justă", a adăugat avocatul, care a anunţat că tribunalul îşi va pronunţa verdictul în 15 iunie.

Paul Whelan, 50 de ani, care deţine de asemenea cetăţeniile canadiană şi irlandeză, a fost arestat în 2018 "în timp ce comitea un act de spionaj", potrivit serviciilor de securitate ruse, transmite Agerpres.

Avocatul său afirmă că Whelan a fost atras în capcană de una dintre cunoştinţele sale, care i-a transmis un stick USB conţinând ceea ce americanul credea că sunt fotografii făcute în timpul unui sejur precedent în Rusia în compania sa.

"Procurorul crede că Paul Whelan este vinovat, că este ofiţer al Agenţiei de informaţii a Pentagonului (DIA), că a încercat într-adevăr să primească informaţii reprezentând un secret de stat şi care ar putea afecta securitatea Rusiei", a adăugat Vladimir Jerebenkov.

În declaraţia în faţa tribunalului, Paul Whelan a dat asigurări la rândul său că "nu a comis niciun act de spionaj şi nici nu culegea vreo informaţie secretă", conform avocatului său.

Cazul Paul Whelan este una din numeroasele surse de tensiune între Moscova şi Washington, între care relaţiile s-au deteriorat în special în urma disputelor asupra conflictului ucrainean, războiului în Siria şi menţinerii parităţii strategice între cele două mari puteri.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy