Acțiunile Flotei ruse țin Bulgaria prizonieră în Marea Neagră. Amiralul James Stavridis: Rusia riscă să declanşeze un război direct cu NATO

Rusia riscă să declanşeze un război direct cu NATO prin interceptarea unor nave în apele internaţionale din Marea Neagră, avertizează Amiralul James Stavridis, fost comandant suprem al Forţelor Aliate în Europa.

Avertismentul său vine după ce militari ruşi au urcat cu forţa la bordul unei nave turceşti, iar astăzi autorităţile de la Sofia au informat că Rusia blochează zona economică bulgară la Marea Neagră.

Amiralul american James Stavridis a declarat pentru Politico că escaladarea tensiunilor pe mare, inclusiv urcarea unor militari ruşi la bordul unei nave turceşti, i-ar putea forţa pe aliaţi să intervină pentru a preveni paralizarea economiei Ucrainei.

El estimează că, dacă Rusia continuă această politică, NATO va răspunde probabil sprijinind un coridor umanitar pentru transport maritim, posibil cu avioane de luptă pentru survol şi cu nave de război NATO ca escortă.

NATO, a continuat el, „nu va oferi toate armele și banii Ucrainei, doar pentru a vedea Rusia sugrumându-i economia cu o blocadă ilegală”.

 

Bulgaria, prizoniera acțiunilor de forță ale Rusiei

 

Un apel către Rusia ca să nu provoace escaladarea situaţiei şi să prevină o ciocnire cu NATO în Marea Neagră a făcut astăzi şi ministrul bulgar al apărării.

Rusia provoacă NATO permanent. A închis zone din spaţiul economic bulgar din Marea Neagră cu aşa-numitele exerciţii care au fost prelungite din nou până la sfârşitul lunii, a comentat ministrul apărării de la Sofia. În opinia sa, aceasta este o provocare faţă de posibilităţile Bulgariei de a-şi utiliza zonele suverane.

Stavridis a susținut că o acțiune coordonată din partea membrilor NATO de la granița Mării Negre, și anume Turcia, România și Bulgaria, ar însemna ca „flota rusă de la Marea Neagră să fie depășită din punct de vedere militar”.

Totuși, ceea ce sugerează amiralul american sună foarte logic, dar ar putea fi pus în aplicare în Marea Baltică, nicidecum în Marea Neagră.

Generalul Ben Hodges a analizat succint situația din regiune și concluzia care se desprinde este că statele NATO din bazinul Mării Negre cooperează insuficient și nu-și coordonează acțiunile. ”Turcia nu are încredere în Vest, Bulgaria nu are capabilități, iar România se teme să acționeze singură”, explica generalul Hodges, săptămânile trecute.

La nivel diplomatic, cooperarea statelor din zona Mării Negre este deficitară, fiecare stat din regiune având agenda sa proprie, mai spune generalul american. ”România și Bulgaria cooperează insuficient, Turcia vrea să aibă inițiativa în Marea Neagră și nu face pași în direcția cooperării, iar Georgia merge în direcția greșită (...) ”, declara Ben Hodges

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel