Acordul turco-libian în domeniul hidrocarburilor crește tensiunea în estul Mării Mediterane

Florin Vlad |
Data publicării:

Turcia și Libia au semnat pe 03 octombrie un memorandum de înțelegere care permite Ankarei să desfășoare activități de prospectare în vederea descoperirii de hidrocarburi în Zona Economică Exclusivă (ZEE) libiană din Marea Mediterană, demers care a provocat reacții la nivel regional și internațional.

O delegație turcă din care au făcut parte ministrul de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, al apărării, Hulusi Akar, al comerțului, Mehmet Muș, și cel al energiei și resurselor naturale, Fatih Dönmez a efectuat (03.10.2022) o vizită la Tripoli unde s-a întâlnit cu membri ai Guvernului Unității Naționale și a semnat două memorandumuri de înțelegere în domeniul hidrocarburilor și protocolului.

În cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul libian, Necla Mangoush, ministrul turc de externe, M.Çavuşoğlu, a declarat că “acordul în domeniul hidrocarburilor urmărește stabilirea unei cooperări între companii turce și libiene pentru activități de prospectare, atat pe uscat cât și offshore, bazată pe conceptul profitului reciproc.”

Miniștrii de externe din Grecia și Egipt, Nikos Dendias respectiv Sameh Shoukry au respins acordul semnat la Tripoli precizând că “guvernul demis de la Tripoli nu are autoritatea să semneze nici un acord international sau memorandum de înțelegere.”

Purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Giannis Oikonomou a declarat că “… Ankara încearcă să fabrice o realitate în jurul unui lucru ilegal. Grecia va reacționa deoarece are drepturi suverane în zona respectivă. Grecia are un acord de delimitare a ZEE cu Egiptul, iar ceea ce încearcă Ankara este să violeze drepturile suverane ale altor state, lucru care cu siguranță nu va fi aprobat de comunitatea internațională.”

La rândul său, ministerul de externe de la Nicosia a emis un comunicat în care arată că “memorandumul de înțelegere dintre Turcia și Guvernul Unității Naționale de la Tripoli este problematic având în vedere că se bazează pe un acord ilegal semnat de cele două părți în 2019.”

În același timp, Comisia Europeană a precizat că “….poziția UE pe acest memorandum a fost în mod clar precizată de Consiliul European în decembrie 2019 și rămâne neschimbată. Acordul turco-libian din 2019 violează drepturile suverane ale terțelor state, nu este conform cu Legea Mării și nu poate aduce nicio consecință legală pentru alte state.”

Disputa dintre Turcia, Grecia, Cipru și Egipt privind delimitarea ZEE din estul Meditereanei datează încă din noiembrie 2018 când Ankara a semnat un acord maritim cu fostul Guvern al Acordului Național de la Tripoli prin care se stabilea limita ZEE dintre cele două state, fără a ține cont de solicitările celorlalte state riverane.

Practic, noul acord turco-libian va deschide calea pentru Turcia de a explora și eventual revendica resurse energetice în și mai multe zone din estul Mediteranei pe care Grecia și Ciprul le pretind la rândul lor, contribuind astfel la creșterea tensiunii din regiune aflată oricum pe un trend ascendent.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel