Achiziția României de rachete antitanc de ultimă generație Spike LR2, o lecție învățată. Ucraina a arătat că tancurile ce costă milioane de dolari sunt vulnerabile

Spike LR2
Spike LR2

România va achiziționa rachete antitanc Spike LR2 de la Eurospike GmbH, un joint-venture germano-israelian.

Acordul-cadru de 426 de milioane de lei, semnat de Romtehnica pe 4 ani, prevede cumpărarea, prin procedura achiziției directe, de rachete Spike LR2, de generaţia a 5-a, potrivit informațiilor profit.ro.

Romtehnica arată că procedura achiziției directe a fost aleasă pentru că vorbim de achiziția unor ”cantități suplimentare de produse destinate înlocuirii parțiale sau extinderii echipamentelor/instalațiilor livrate anterior”.

Alte echipamente similare de pe piață au caracteristici tehnice diferite de cele deja existente în dotarea Armatei române, iar achiziția acestora ar putea genera ”incompatibilități sau dificultăți tehnice sporite de operare și întreținere”.

 

Rachetele antitanc au făcut ravagii în Ucraina. Tancuri care valorează milioane de dolari, spulberate de rachete ce valorează doar câteva sute de mii de dolari

 

Generalul (r.) Virgil Bălăceanu a făcut un scurt comentariu privind prețul unei rachete Spike LR2: ”Războiul din Ucraina demonstrează că o asemenea rachetă (Spike LR2) de aproximativ 210 mii de dolari distruge un tanc de câteva milioane de dolari. România trebuie să-și realizeze programele de înzestrare, România trebuie să-și realizeze obiectivele legate de personalul din forțele active”, a mai spus generalul Bălăceanu.

Până la acest moment nu avem informații oficiale dacă sistemul ales este setat pentru a fi utilizat inițial de infanterie pe o bază mobilă sau va fi integrat pe o platformă de transport precum Piranha V.

Spike LR2 este o rachetă antitanc dezvoltată de compania israeliană de apărare Rafael Advanced Defense Systems. Este o rachetă multifuncțională, concepută pentru a angaja și a distruge o varietate de ținte blindate la distanțe de până la 5,5 km.

Rachetele antitanc Spike pot fi integrate și pe elicoptere.

3. Rachetă an... (h145m-spike-er_31652300.jpg)

Rachetă antitanc SPIKE ER, integrată pe un elicopter Airbus H145M, prezentat la Paris la Eurosatory 2022 de către Airbus. Sursă foto: DefenseRomania

Racheta este echipată cu un focos tandem de tip (HEAT), conceput pentru a străpunge armura reactivă și alte sisteme de blindaj avansate. Focosul are o capacitate de penetrare de peste 1.000 mm de blindaj omogen laminat (RHA).

Racheta poate fi lansată dintr-o varietate de lansatoare, inclusiv un lansator trepied, un lansator montat pe vehicul și un lansator montat pe elicopter.

Spike LR2 este o rachetă de tip ”fire-and-forget”, ceea ce înseamnă că, odată trasă, nu necesită ajustări suplimentare din partea operatorului. Acest lucru permite operatorului să angajeze mai multe ținte simultan.

Potrivit informațiilor producătorului, Eurospike este responsabil pentru comercializarea rachetelor familiei SPIKE în Europa. Racheta este produsă în mai multe locații din Germania. 

CITEȘTE ȘI: După ce a lansat în România noua rachetă antitanc SPIKE ER, elicopterul H145M a fost prezentat în Franța. Airbus așteaptă programul României




DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel