Abrams pentru Ucraina? SUA pun presiune pe Aliați să trimită tancuri și MLI noi Ucrainei. România s-ar încadra maximum cu Jderul

Tanc Abrams american, în timpul unor exerciții. Photo: U.S. Army via Defense Brief
Tanc Abrams american, în timpul unor exerciții. Photo: U.S. Army via Defense Brief

La reuniunea oficialilor NATO care a avut loc în aceste zile în Germania la Rammstein, și care a fost convocată de SUA, Washingtonul ar fi accelarat pedala pentru ca Aliații să trimită tehnică de ultimă generație Ucrainei. Dacă aces lucru se va concretiza, va fi o adevărată schimbare de paradigmă a războiului din Ucraina.

Presa germană precizează că SUA sunt cele care pun presiune pentru ca acest lucru să se întâmple. Publicația germană  Süddeutsche Zeitung, citată de Defense Brief, scrie că la reuniunea din Germania care a avut loc în aceste zile și unde s-a discutat ajutorul viitor pe care NATO îl va acorda Ucrainei, SUA au îndemnat Aliații să trimită Ucrainei tehnică modernă.

Reuniunea de la Rammstein a avut loc pe 8 septembrie.

Precizăm că până în prezent, ajutorul masiv acordat de aliați a constat în general în tehnică sovietică.

Sursa citată precizează că SUA iau în calcul să trimită tancuri americane moderne Ucrainei și au îndemnat Aliații să recurgă și ei la acest gest.

Pe lângă tancuri s-ar mai fi discutat și de mașini de luptă ale infanteriei moderne. nu doar din perioada sovietică.

Totuși e greu de crezut că statele aliate vor renunța la tehnică de ultimă generație fără ca aceasta să fie înlocuită iar o asemenea decizie e greu să se ia de pe o zi pe alta.

De remarcat că schimbarea majoră de paradigmă, dacă va avea loc, vine pe fondul înaintării forțelor armate ale Ucrainei și eliberării unui număr mare din teritoriu ocupat de ruși în sud (Herson) și nord-est (Harkov).

 

România s-ar încadra maximum cu MLI-84 Jderul

 

2. MLI-84 „Jd... (ml1-84-jderul-copy_84668200.jpg)

MLI-84 „Jderul”. Foto: DefenseRomania

Despre România și ajutorul militar pe care am putea să-l acordăm Ucrainei în ceea ce privește tehnica grea s-a mai scris.

În fond, nu există excedent în acest prezent de tancuri care ar putea face față conflictului din Ucraina, principalul tanc al Armatei noastre fiind TR-85M1 Bizonul.

Excedent există probabil în cazul T-55, dar vechimea acestora exclud din start orice discuție despre un posibil transfer în Ucraina.

De remarcat totuși că în luna iulie în cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei a fost menționată mașina românească de luptă a infanteriei MLI-84M, variantă autohtonă modernizată a vehiculelor de luptă de infanterie sovietice BMP-1.

Având în vedere că vehiculul românesc MLI-84M “Jderul” îndeplinește cerințele NATO, are la bază o platformă sovietică familiară militarilor ucraineni și este facil din punct de vedere al costurilor de producție, transport și întreținere, este lesne de înțeles de ce în Ucraina au apărut informații cu privire la interesul vecinilor noștri pentru Jder.

În ciuda faptului că se poartă cu siguranță discuții în cadrul NATO pentru a trimite Ucrainei nu doar tehincă sovietică, ci și tehnică de luptă modernă, implementarea acestei decizii e una extrem de complexă și de durată, nefiind cu siguranță primită foarte bine de unele state vestice.

CITEȘTE ȘI: De ce a retras România tancurile T-72 și le-a lăsat să ruginească. Generalul Grecu: Nicio unitate a Armatei nu le are în dotare

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel