4.000 de drone chinezești DJI Mavic 3 vor ajunge în dotarea Ucrainei în urma unui contract în valoare de 14 milioane de dolari

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Un militar al Forțelor Armate ale Ucrainei lansează o dronă kamikaze FPV. Sursa Foto: DefenseExpress.
Un militar al Forțelor Armate ale Ucrainei lansează o dronă kamikaze FPV. Sursa Foto: DefenseExpress.

La 22 aprilie 2024, Agenția pentru achiziții militare din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării a încheiat contracte pentru achiziționarea a 4.000 de drone chinezești, dintre care 3.000 de DJI Mavic 3E și 1.000 de sisteme aeriene fără pilot DJI Mavic 3T. Evaluate la 575,2 milioane de grivne ucrainene (aproximativ 14.478.456,98 dolari), aceste achiziții fac parte din obiectivul mai larg al Ucrainei de a achiziționa un total de 20.000 de drone DJI prin intermediul platformei Prozorro.



Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Dmitro Klimenkov, a subliniat importanța pe care o au dronele într-un război modern, menționând potențialul acestora de a spori viteza, precizia și flexibilitatea forțelor armate. De asemenea, a remarcat necesitatea integrării acestor tehnologii în strategiile militare existente pentru a consolida apărarea națională.

Contractele au fost atribuite în urma unei licitații competitive pe platforma Prozorro, la care au participat mai mulți furnizori, cu scopul de a garanta prețuri avantajoase pentru statul ucrainean.

Marina Bezrukova, director al Agenției pentru achiziții publice în domeniul apărării, a remarcat importanța concurenței în reducerea costurilor, citând participarea mai multor furnizori la licitații. Prețurile specifice ale contractului au fost de 126,9 mii UAH (3 194,22 dolari) pentru fiecare DJI Mavic 3E și 194,2 mii UAH (4 888,24 dolari) pentru fiecare DJI Mavic 3T, fiecare incluzând trei acumulatori suplimentari și un încărcător.

Livrarea primelor loturi de drone a început deja, iar distribuirea acestora către unitățile militare este în curs de desfășurare. În plus, în cadrul proiectului Prozorro se depun eforturi pentru achiziționarea a încă 6.000 de drone în, cuprinzând un total de 4.500 de sisteme Mavic 3E și 1.500 de sisteme Mavic 3T.

Această achiziție marchează primul exemplu de achiziție directa de drone DJI Mavic 3 pe care Ministerul ucraineanl al Apărării o face pentru uz militar, ceea ce reflectă o strategie în curs de desfășurare pentru a spori capacitățile de apărare ale țării prin intermediul platformei ucrainene de achiziții Prozorro.

Prozorro, funcționează ca o platformă de achiziții publice complet electronică, facilitând accesul la licitațiile publice din întreaga Ucraină și permițând participarea companiilor din intreaga lume. 

În plus, platforma integrează un modul de analiză publică realizat de Transparency International Ucraina pentru analiza datelor privind achizițiile publice și gestionează achizițiile finanțate de diverse organizații internaționale, cum ar fi Banca Mondială și Banca Europeană de Investiții (BEI).

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel