105 ani de existență a Brigăzii 8 RACHETE OPERATIV TACTICE | Ciucă: Sistemele de rachete tactice au devenit esențiale pentru o armată modernă

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Astăzi, 1 iulie, cu ocazia aniversării a 105 ani de existență a Brigăzii 8 RACHETE OPERATIV TACTICE „Alexandru Ioan Cuza” s-a desfășurat un ceremonial militar și religios.

Cu ocazia aniversării a 105 ani de existență a Brigăzii 8 RACHETE OPERATIV TACTICE, Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, a ţinut să precizeze într-un mesaj, postat pe pagina sa de Facebook, că sistemele de rachete tactice au devenit esențiale pentru o armată modernă iar marile unități care operează această tehnică de ultimă generație contribuie la întărirea capacității militare de apărare.

,,Continuând tradiția de 105 ani a Brigăzii 2 Artilerie Grea, cu o nouă denumire din acest an, Brigada 8 Rachete Operativ Tactice are în dotare primele echipamente din Sistemele Lansator Multiplu de rachete cu bătaie mare - HIMARS'', a precizat Nicolae Ciucă.

,,Amplul proces de modernizare și înzestrare a Armatei României, susținut de bugetul alocat apărării, a permis dotarea structurilor aparţinând Statului Major al Forţelor Terestre cu mijloace de sprijin performante, care să prezinte capabilităţi sporite, specifice atât războiului clasic, cât şi războiului neconvenţional. Sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare este capabil să asigure sprijinul de luptă, atât pe timpul participării forţelor la acţiuni militare cât şi în cadrul procesului de instruire'', a spus Ministrul Apărării Naţionale.

,,Recentele exerciții militare desfășurate în comun cu partenerii americani și din NATO au demonstrat valoarea și nivelul ridicat de instruire al Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice, aceștia demonstrând că militarii sunt pregătiți să execute trageri în orice condiții, indiferent de anotimp sau starea vremii. Pregătirea permanentă și adaptarea la noile tehnologii vor susține preluarea și utilizarea noilor sisteme HIMARS'', a mai precizat Ciucă.

 

Sisteme HIMARS pentru Armata României

 

Achiziționarea sistemului HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) a fost stabilită prin Legea numărul 46/2018 pentru realizarea „Capabilității de sprijin de foc indirect” aferentă programului de înzestrare „Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare” - HIMARS.

Documentul prevede achiziţionarea a trei sisteme cu câte 18 instalaţii de lansare fiecare, incluzând, dar fără a se limita la acestea, muniţia, elemente de comandă control, senzori, suport logistic, mentenanţa, echipamente criptografice şi cu regim special, precum şi a serviciului de instruire a personalului la toate nivelurile necesare.

Pentru România, realizarea capabilităţii de sprijin de foc indirect constituie interes esenţial de securitate şi contribuie în mod semnificativ atât la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, cât şi la îndeplinirea angajamentelor asumate de țara noastră în cadrul NATO.

HIMARS este unul dintre cele mai fiabile sisteme de sprijin de luptă testate și utilizate în misiuni reale de Forțele Terestre și Corpul de Infanterie Marină ale SUA și oferă o capacitate de luptă superioară, asigurând structurilor militare un avantaj substanțial, oferind comandanților opțiuni pentru succesul misiunii în operațiile specifice.

Achiziţia sistemului HIMARS face parte dintre cele opt programe esenţiale prevăzute în Planul de înzestrare a Armatei României 2017 - 2026.

România devine astfel prima țară din Europa Centrală și de Est care operează atât sisteme Patriot, cât și HIMARS.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel