Zelenski vrea în NATO, dar ce vrea populația? Procentul celor împotrivă s-a prăbușit la doar 4% - Sondaj

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: DefenseRomania
Foto: DefenseRomania

Aderarea la NATO a devenit pentru ucraineni un vis la fel de important precum era pentru români, în anii 90. Cifrele vorbesc de la sine.

 

 

În ultimele luni, odată cu invadarea teritoriilor ucrainene de către forțele militare ale Federației Ruse, subiectul aderării la NATO a fost în prim-plan.

Trebuie spus că apartenența la Alianța Nord Atlantică a fost subiectul unor dezbateri aprinse în fosta republică sovietică, în special după ce, în 2002, președintele de atunci Leonid Kucima a anunțat dorința Ucrainei de a adera la Tratatul Atlanticului de Nord.

Dacă în 2002 procentele celor care erau ”pentru”, ”împotrivă” și cel al nehotărâților erau egale, în anii care au urmat numărul susținătorilor aderării la NATO a scăzut constant.

Astfel, procentul ucrainenilor care se declarau ”împotrivă” aderării la Alianță a crescut la peste două treimi din populație, cu un înainte de anexarea Crimeei.

Creșterea numărului de NATO-sceptici s-a consolidat în special după 2008, anul în care, la Summitul de la București, Ucraina a primit o amânare pe termen nedefinit de la intrarea în NATO. Cu un an înainte de anexarea Crimeei și de începerea războiului din Donbas, doar 18% dintre ucraineni doreau ca țara să adere la NATO, 67% erau împotrivă.

Trezirea a venit odată cu pierderea unor teritorii, în primăvara anului 2014.

Foto: Susținerea pentru NATO (albastru); Împotriva NATO (roșu); Nehotărâți (gri)

Astfel, după pierderea controlului asupra Crimeei și a unor părți importante din regiunile Donețk și Luhansk, procentele s-au schimbat. Astfel, între 2014 și 2021, media celor care erau împotriva aderării a scăzut la 32%, în timp ce aderarea erau susținută de aproape 44% dintre ucraineni.

Evident, după agresiunea rusă din Ucraina, numărul ucrainenilor care se declară împotriva aderării s-a redus la un procent nesemnificativ, iar aderarea la NATO este susținută de 83% din populație.

Putem spune astfel că, în doar 8 ani, numărul celor care se declarau contra aderării a scăzut de 17 ori, de la 67%, până la doar 4%.

Datele au fost prezentate de publicația ucraineană Slovoidilo.

Citește și: Ucraina depune o cerere de aderare la NATO, într-o manieră accelerată. Zelenski: ”De facto, suntem în drum spre NATO”

România și alte 8 state est-europene cer sprijin militar mai mare pentru Ucraina. Bucureștiul spune „da” aderării Ucrainei la NATO

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel