Ucraina depune o cerere de aderare la NATO, într-o manieră accelerată. Zelenski: ”De facto, suntem în drum spre NATO”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Zelenski, premierul Șmîhal și Președintele Radei Supreme /  (Foto: Biroul Președintelui)
Zelenski, premierul Șmîhal și Președintele Radei Supreme / (Foto: Biroul Președintelui)

Vineri, 30 septembrie, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina solicită într-un mod accelerat aderarea la NATO.

În discursul său după ședința Consiliului Național de Securitate și Apărare, șeful statului ucrainean a subliniat că Ucraina de facto și-a făcut deja drumul către NATO și și-a dovedit compatibilitatea cu standardele Alianței.

„De facto, ne-am făcut deja drum către NATO. De facto, am dovedit deja compatibilitatea cu standardele Alianței.

Astăzi, Ucraina solicită să o facă de jure. Printr-o procedură care va fi în concordanță cu importanța noastră de a ne proteja întreaga comunitate. Într-o manieră accelerată”, a anunțat Zelenski, amintind de exemplul Finlandei și al Suediei.

Președintele a sugerat ca, în cadrul negocierilor privind aderarea Ucrainei, partenerii internaționali ai țării noastre să implementeze garanțiile de securitate enumerate în Tratatul de Securitate de la Kiev.

Zelenski a spus că țara agresoare a Federației Ruse nu s-ar fi oprit la granițele Ucrainei dacă Ucraina nu ar fi oprit-o și că doar modalitatea de întărire a țării noastre și de alungare a ocupanților de pe teritoriul ucrainean ar restabili pacea. El a mai subliniat că Ucraina este pregătită pentru negocieri cu un alt președinte rus, dar nu și cu Putin.

La sfârșitul discursului, Volodimir Zelenski, președintele Radei Supreme Ruslan Stefanciuk și prim-ministrul Denis Șmîhal au semnat împreună cererea.

Pe 30 septembrie, dictatorul rus Vladimir Putin a semnat „acorduri” privind anexarea teritoriilor capturate ale Ucrainei cu liderii organizațiilor teroriste L/DPR și colaboratorii din regiunile Herson și Zaporijji.

Zelensky a cerut naționalizarea tuturor bunurilor rusești în Ucraina

„ La următoarea ședință a Radei Supreme va fi luat în considerare proiectul de lege privind naționalizarea tuturor activelor rusești, care ar trebui să simplifice semnificativ această procedură. Vă rugăm să susțineți acest proiect de lege fără întârziere. Finalizăm demontarea influenței Rusiei asupra Ucrainei, Europei și lumii”, a spus președintele într-un mesaj video.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel