Zelenski, mesaj pentru statele occidentale: Atât timp cât noi suntem în picioare, armata franceză se va afla pe teritoriul Franței şi nu în Ucraina

S.I. Catalin |
Data publicării:
Trupele și tancurile armatei franceze sunt mobilizate pentru un exercițiu militar NATO. Sursa Foto: Janek Skarzynski / Getty Images.
Trupele și tancurile armatei franceze sunt mobilizate pentru un exercițiu militar NATO. Sursa Foto: Janek Skarzynski / Getty Images.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că se așteaptă ca președintele francez Emmanuel Macron să viziteze Kievul pentru a discuta despre extinderea cooperării în domeniul securității între Ucraina și Franța în cadrul unui tratat semnat recent. Apelurile Franței pentru un sprijin internațional sporit pentru apărarea Ucrainei împotriva agresiunii rusești au atras atenția internațională, în special după ce președintele Macron a făcut aluzie la posibilitatea de a trimite trupe străine pe teritoriul ucrainean.

Într-un interviu acordat jurnaliștilor francezi, Zelenski a subliniat că nu se pune problema ca ''trupe străine'' să participe la ostilitățile împotriva invadatorilor ruși pe teritoriul ucrainean.

,,Atâta timp cât Ucraina este în picioare, armata franceză va fi pe teritoriul francez", a asigurat președintele Zelenski la postul de televiziune francez BFMTV.

 

A ține piept Rusiei înseamnă a-i apăra pe francezi și lumea întreagă

 

El a adăugat: "Copiii voștri nu vor muri în Ucraina", menționând că, dacă Rusia își continuă agresiunea și Putin recurge la acțiuni militare împotriva oricărei țări NATO, aliații vor trebui să decidă să trimită batalioane la luptă.

"Dar, copiii noștri mor doar pentru că împărțim o graniță cu Federația Rusă. Noi suntem cei care plătim cel mai mare preț", a declarat președintele ucrainean, citat de Le Monde.

În schimb, Volodimir Zelenski a declarat că ar fi recomandabil să se transfere în Ucraina pregătirea militarilor ucraineni, care se desfășoară în prezent în diferite țări cu ajutorul instructorilor occidentali.

De asemenea, el a spus că ar fi mai benefică prezența pe teritoriul ucrainean a unor specialiști tehnici și de altă natură din alte țări pentru a întreține și repara echipamentele și armele oferite.

 

Retorica mai dură a Franței față de Rusia

 

,,Confruntarea cu Rusia înseamnă apărarea francezilor și a lumii", a declarat ministrul francez de externe, Stephane Sejourne, într-un interviu publicat pe 10 martie în La Tribune Dimanche.

Oficialii și comentatorii francezi subliniază că Franța a devenit mai fermă în privinta sprijinului acordat Ucrainei, iar Parisul insistă asupra responsabilității Europei în contracararea agresiunii Rusiei.

Stéphane Séjourne a subliniat că recentele declaratii ale președintelui francez Emmanuel Macron despre posibilitatea de a folosi toate mijloacele de sprijin pentru Ucraina, inclusiv trimiterea de personal militar, fac parte dintr-un efort de a "mobiliza mobilizarea sprijinului pentru Ucraina".

De asemenea, ministrul a lăsat să se înțeleagă că preocupările privind amenințarea rusă în Europa sunt în creștere, "mai ales în contextul alegerilor din SUA".

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel