Zeci de angajați ai misiunilor diplomatice rusești din statele baltice ar putea fi spioni sub acoperire

Jurnaliștii de la agențiile de presă din mai multe țări din Europa de Nord au descoperit că mulți angajați ai misiunilor diplomatice rusești din regiune sunt susceptibili de a fi spioni sub acoperire, se arata într-o investigaţie jurnalistă a agenției de știri Yle din Finlanda.

În proiect au fost implicate și agențiile de știri din Norvegian (NRK), Suedia (SVT) și Danemarca (DR), în cooperare cu Dossier Centre (o organizație angajată în urmărirea activității infracționale a diferitelor persoane asociate cu Kremlinul - n.r.), fondată de Mihail Hodorkovski, un om de afaceri rus aflat în exil.

Jurnaliștii au identificat câteva zeci de persoane care erau aparent angajați ai Serviciului de Informații Externe (SVR), ai Direcției Principale de Informații (GRU) sau ai Serviciului Federal de Securitate (FSB), dar care lucrau sub acoperire că personal diplomatic. Surse din cadrul serviciilor de informații au declarat că aceste persoane sunt de obicei repartizate în poziții secundare, în timp ce persoanele cheie din cadrul misiunilor diplomatice pot fi rareori spioni sub acoperire.

Agenția de știri Yle a identificat trei dintre acești ruși. Printre aceștia se numără Dmitri Otorochkin, un presupus ofițer SVR care a lucrat mai întâi la Ambasada Rusiei din Helsinki, apoi a fost transferat la Copenhaga, de unde a fost în cele din urmă expulzat în primăvara anului 2022. El avea trei pagini pe rețeaua de socializare VKontakte cu nume și locuri de reședință diferite, dar cu fotografii care îl făceau ușor de identificat.

O altă persoană este Vladimir Komarov, în vârstă de 60 de ani, care a lucrat și el la ambasada din Helsinki, și Dmitri Dvinyaninov, în vârstă de 37 de ani, care erau aparent ofițeri GRU. Aceștia au fost expulzați în primăvara anului 2022.

Poliția finlandeză estimează că până la o treime dintre diplomații ambasadei ruse ar putea fi spioni sub acoperire. Unul dintre oficiali, sub protecția anonimatului, a declarat că serviciile finlandeze au intervenit de mai multe ori atunci când astfel de "diplomați" au încercat să stabilească contacte cu rușii din Finlanda în scopuri desfăşurării unor activităţi de spionaj.

Jurnaliștii de la SVT au identificat 21 de presupuși spioni în Suedia, cel puțin treisprezece dintre ei continuând să lucreze în Stockholm până în aprilie 2022.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel