Xi Jinping vrea o ''reunificare'' paşnică a Chinei continentale cu Taiwanul

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Preşedintele chinez Xi Jinping a promis sâmbătă să realizeze o "reunificare" paşnică a Chinei continentale cu Taiwanul, fără să menţioneze direct recurgerea la forţă, după o săptămână de tensiuni crescute cu insula revendicată de Beijing, ceea ce a suscitat îngrijorări pe plan internaţional, relatează Reuters.

Taiwanul, condus de un guvern democratic ales, a constituit obiectul unor presiuni militare şi politice din partea Beijingului în dorinţa de a-şi impune suveranitatea asupra insulei, dar Taipeiul s-a angajat să-şi apere libertatea şi susţine că numai poporul taiwanez poate să-şi decidă viitorul.

Într-un discurs rostit la Palatul Adunării Populare din Beijing, Xi Jinping a declarat că poporul chinez are o "tradiţie glorioasă" în a se opune separatismului.

"Separatismul independentist al Taiwanului este cel mai mare obstacol în calea reunificării patriei şi cel mai grav pericol ascuns pentru renaşterea naţională", a afirmat preşedintele chinez cu ocazia aniversării revoluţiei care a răsturnat ultima dinastie imperială în 1911.

O "reunificare" paşnică corespunde cel mai bine intereselor Taiwanului, iar China îşi va apăra suveranitatea şi unitatea, a adăugat Xi.

"Nimeni nu ar trebui să subestimeze hotărârea neclintită, voinţa fermă şi capacitatea puternică a poporului chinez de a-şi apăra suveranitatea naţională şi integritatea teritorială", a declarat Xi Jinping. "Sarcina istorică de reunificare completă a patriei trebuie îndeplinită şi va fi cu siguranţă", a adăugat şeful statului chinez.

Aviaţia militară chineză a efectuat în decurs de patru zile consecutiv incursiuni în Zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) a Taiwanului începând cu 1 octombrie, implicând aproape 150 de avioane. Xi nu a menţionat acele zboruri în discursul său.

Taiwanul, cu o populaţie de 23 milioane de persoane, se bucură de un sistem politic democratic. Teritoriul insular este condus din 1945 de un regim ("Republica Chinei") care s-a retras aici după victoria comuniştilor în China continentală în 1949, la finalul războiului civil chinez. Republica Populară Chineză, cu capitala la Beijing şi condusă de Partidul Comunist, consideră insula drept o parte integrantă a teritoriului său.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel