Washingtonul pregătește o operație militară împotriva grupării yemenite Al Houthi: Anterior, Administrația Biden a fost reticentă să răspundă militar

Nicolae Iordan |
Data publicării:
USS Dwight D. Eisenhower, sursă foto: US Navy
USS Dwight D. Eisenhower, sursă foto: US Navy

Ziarul american Politico a dezvăluit că în Statele Unite a început pregătirea unui atac militar împotriva grupării Ansar Allah din Yemen, după creșterea frecvenței atacurilor sale asupra navelor comerciale din Marea Roșie, despre care grupul Al Houthi susține că vin în solidaritate cu Fâșia Gaza împotriva agresiunii israeliene.

Oficiali americani familiarizați cu subiectul au declarat că Pentagonul a transferat în ultimele zile grupul de atac al portavionului Dwight D. Eisenhower din Golful Arabiei în Golful Aden, în largul coastei Yemenului, pentru a sprijini posibilul răspunsul american la atacuri.

 

Armata a prezentat opțiuni pentru operațiune

 

Armata a prezentat, de asemenea, opțiuni liderilor politici pentru a-i lovi pe rebelii Al Houthi, a declarat sub protecția anonimatului unul dintre oficiali. Administrația Biden a fost reticentă să răspundă militar la atacurile Houthi asupra navelor comerciale din ultimele săptămâni de teama să nu provoace Iranul, care sprijină Hamasul, Hezbollahul și Ansar Allah.

Anterior, Pentagonul recomandase administrației să nu facă acest lucru. Dar creșterea semnificativă a atacurilor din ultimele zile ar putea determina înalți oficiali ai securității naționale din SUA să-și schimbe calculele.

Distrugătorul USS Carney, care operează în Marea Roșie, a doborât 14 drone de atac lansate din teritoriul controlat de Al Houthi din Yemen sâmbătă dimineața. Între timp, distrugătorul britanic HMS Diamond, care a sosit recent în regiune pentru a ajuta la protejarea navelor comerciale, a doborât, de asemenea, o dronă Houthi.

Vinerea trecută, o dronă Houthi a lovit nava Al Jasra, care arbora pavilion liberian, în Marea Roșie, provocând un incendiu. În aceeași zi, forțele Al Houthi au lansat și două rachete balistice spre strâmtoarea Bab al-Mandab, dintre care una a lovit nava Palatium 3, sub pavilion liberian.

Navele de luptă americane au răspuns la atacuri în acel moment. Atacul a avut un impact major asupra pieței comerciale, deoarece companiile, în special Maersk, cea mai mare companie de transport maritim din lume, au oprit vineri toate operațiunile de transport maritim prin strâmtoarea Bab al-Mandab, un coridor vital pentru transporturile de marfă și energie între Marea Roșie și Golful Aden.

 

Turneu american

 

Această știre vine în timp ce secretarul american al apărării Lloyd Austin și președintele șefilor de stat major comun, generalul Brown Jr., se pregătesc pentru o vizită în regiune.

Brown ar urma să călătorească în Orientul Mijlociu în această săptămână, iar Austin are programate întâlniri cu lideri din Israel, Bahrain și Qatar; Brown se va alătura lui Austin în Israel.

Pentagonul și-a consolidat prezența în regiune, transferând încă trei distrugătoare în Marea Mediterană în această săptămână.

Navele se alătură grupului de lupă al portavionului Gerald R. Ford care operează în Marea Mediterană de la atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, o desfășurare pe care Austin a extins-o din nou. Politico a relatat sâmbătă că distrugătoarele Laboon, Delbert D. Black și The Sullivans, din clasa Arleigh Burke, au sosit în Marea Mediterană săptămâna trecută.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel