Washingtonul cere statelor din Golf mai multă cooperare în domeniul informațiilor

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Foto: U.S. Navy
Foto: U.S. Navy

Surse intelligence au relatat că adjunctul secretarului Apărării al SUA pentru Afaceri în Orientul Mijlociu, Dana Stroul, a condus o delegație de informații la nivel înalt la recentul grup de lucru pentru apărare SUA - Golf de la Riad, între 13 și 16 februarie, menționând că partea americană a solicitat mai multă cooperare în schimbul de informații cu partenerii regionali.

Sursele au precizat că delegația americană a inclus reprezentanți ai Consiliului Național de Securitate și ai Agenției de Informații pentru Apărare (DIA), iar grupul de lucru a discutat despre integrarea sistemelor de apărare antirachetă între Golf și Statele Unite, potrivit site-ul web francez "Intelligence Online".

Site-ul a menționat că discuțiile au inclus accentul Washingtonului pe necesitatea unui schimb mai mare de informații, precum imagini și date radar, cu statele din Golf. Potrivit surselor, Statele Unite se concentrează tot timpul pe obiectivul său pe termen lung de a construi o cooperare permanentă în materie de securitate în regiune, la care Israelul se va alătura în cele din urmă.

Centrul American Geopolitical Futures a prezentat o concluzie analitică în care afirmă că "evoluțiile indică faptul că Statele Unite avansează cu dezangajarea treptată din Orientul Mijlociu", referindu-se la desfășurarea manevrelor "Juniper Oak" de către forțele americane și israeliene la sfârșitul lunii ianuarie, care este cel mai mare exercițiu militar comun între cele două părțti de până acum.

Manevrele de această dimensiune și complexitate au atras atenția aproape tuturor țărilor din lume, iar multe dintre ele nu s-au putut abține să nu o privească ca pe o simulare a unui atac împotriva instalațiilor nucleare ale Iranului, apreciază Centrul American.

În timp ce mulți oficiali militari americani au negat că "Juniper Oak" ar avea vreo legătură cu Iranul, Centrul American subliniază că amploarea, dimensiunea și complexitatea exercițiilor arată altfel, deoarece acestea au inclus elemente de comandă de luptă, executarea misiunii în comandă și control, război naval de suprafață, operații aeriene, căutare și salvare în luptă, atacuri electronice, coordonare a loviturilor, recunoaștere și interceptare aeriană.

Pentru a se confrunta cu Iranul, Statele Unite caută să asigure integrarea apărării, inclusiv a Israelului, cu dezvoltarea cooperării militare bilaterale între Washington și Tel Aviv ca prim pas către formarea unei "alianțe regionale" împotriva Iranului.

Apariția unei alianțe militare împotriva Iranului, sau succesul acesteia dacă se va crea, nu este sigură, dar este cert că toate semnele posibilității formării acesteia sunt prezente, potrivit evaluării Centrului American, care a concluzionat că "Washingtonul pune bazele unei mai mari cooperări regionale în materie de securitate, al cărei scop final este să permită partenerilor de încredere să se ocupe de propriile afaceri", în timp ce el să se concentreze în jurul Europei și în regiunea Indo-Pacific.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel