Vizita unui oficial român din cadrul serviciilor de informaţii la Damasc, anunțată de o televiziune anti Assad, nu este confirmată de presă pro-guvernamentală siriană

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:

Syria TV, o rețea de televiziune siriană pro-opoziție lansată în martie 2018 la Istanbul, a relatat la 17.04.2024 (ora 19.51, ora Damascului) citând o sursă diplomatică europeană, că unui oficial român din cadrul serviciilor de informaţii a vizitat Siria și s-a întâlnit cu liderul sirian Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Diplomatul european a menționat, sub protecția anonimatului, că șeful SRI a transmis un mesaj comun din România, Cipru, Grecia și Italia privind intenția acestor țări de a restabili contactul cu regimul Assad, motivat de preocupările legate de afluxul de refugiați și terorism.

Sursa a indicat că aceste țări sunt acum pe deplin convinse că nu mai au alte mijloace decât să comunice cu regimul Assad. Diplomatul european nu a precizat când a avut loc exact această vizită, dar a indicat că a fost “în ultimele zile”.

Această mișcare face parte din eforturile mai ample ale unor țări europene de a se reangaja cu regimul Assad în afara cadrului oficial al UE, care menține o poziție anti-Assad și susține Rezoluția 2254 a Consiliului de Securitate al ONU.

Până la această oră, niciun oficial sirian, dar nici Serviciul Extern de Informaţii (SIE) sau Serviciul Român de Informaţii (SRI) nu au emis vreun comunicat de presă în care să anunţe presupusa vizită în Siria.

În urmă cu doi ani, revista Foreign Policy s-a referit la o disidență tot mai mare în interiorul UE cu privire la politica sa față de Siria, sugerând că schimbările au loc în liniște în culise.

Țări precum Grecia, Cipru, Italia, Ungaria, Austria și Polonia și-au schimbat pozițiile în cadrul UE pentru a pleda pentru politici mai favorabile regimului sirian. În plus, aceste națiuni au format grupuri de specialitate pentru a explora modalități de eludare a sancțiunilor UE împotriva Siriei, cu scopul de a întări sprijinul lor pentru regim.

În plus, săptămâna trecută ministrul danez al imigrării, Kaare Dybvad, și ministrul ceh de interne Vit Rakusan, au susținut inițiativa cipriotă de a reevalua "zonele sigure" din Siria pentru repatrierea refugiaților. Această inițiativă, prezentată de ministrul de Interne al Ciprului, Konstantinos Ioannou, presupune formarea unei coaliții de state UE axate pe aspectele externe ale migrației, cu o atenție deosebită asupra Siriei. Această propunere va fi prezentată Comisiei Europene.

În decembrie 2023, Cipru a îndemnat UE să desemneze anumite regiuni din Siria, precum Damasc și Tartous, drept zone sigure pentru refugiații returnați. În luna februarie a aceluiași an, Grecia a propus o serie de discuții despre Siria, conduse de trimisul special al Secretarului General al ONU pentru Siria, Geir Pedersen, invitând ambasadorii și trimișii acreditați în Grecia să participe.

Informația transmisă de Syria TV a fost preluată de site-uri anti-regim precum The Syrian Observer, The Levant și Baladi.

Agenția siriană de stat SANA și televiziunea națională nu au transmis informații care să confirme că șeful serviciilor secrete românești ar fi efectuat recent o vizită în capitala siriană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel