Varșovia evită să spună pe cine susține în cursa pentru ”șefia” NATO, dar are un comentariu important. În paralel, mesajul pentru Rusia e clar: ”Ne putem permite un conflict pe termen lung”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Un soldat polonez aflat într-un tanc în timpul unui exercițiu NATO. Sursa Foto: Getty Images.
Un soldat polonez aflat într-un tanc în timpul unui exercițiu NATO. Sursa Foto: Getty Images.

Ministrul polonez de externe Radosław Sikorski, vorbind după întâlnirea miniștrilor de externe ai NATO, a transmis un mesaj tăios pentru Rusia.

Într-o conferință de presă după summitul din 4 aprilie, ministrul polonez de externe Radosław Sikorski a declarat că NATO este pregătită pentru un conflict prelungit în Ucraina și își poate permite un fond strategic de ajutor pe cinci ani de 100 de miliarde USD pentru Kiev, scrie polskieradio.

„Ar fi important ca Putin să înțeleagă că suntem pregătiți – dacă este necesar – pentru câțiva ani. (...) Ca Alianță Nord-Atlantică, suntem de 20 de ori mai bogați decât Rusia și ne putem permite un conflict prelungit, dacă este necesar”,  a spus Sikorski într-o declarație joi, după o întâlnire a miniștrilor de externe ai NATO la Bruxelles.

 

Viitorul secretar general NATO

 

În cursa pentru secretarul general al NATO, pentru care președintele României și-a anunțat candidatura, se pare că premierul olandez Mark Rutte are susținerea celor mai importanți aliați - SUA, Franța, Germania și Marea Britanie.

Polonia a evitat până acum să se pronunțe, cu toate că, mai mult ca sigur, au existat consultări pe acest subiect între Varșovia și mari capitale occidentale. Amintim că premierul Tusk a mers în ultimele săptămâni atât la Washington, cât și la reuniunea triunghiului Weimar, formatul de cooperare compus din Polonia, Franța și Germania.

Ministrul polonez de externe a ocolit o susținere directă pentru viitoarea funcție de secretar general al NATO, deținută în prezent de Jens Stoltenberg. În schimb, el a pledat pentru o mai mare reprezentare a Europei de Est în roluri de conducere nu numai în cadrul NATO, ci și al Uniunii Europene și al Națiunilor Unite.

 

„Am luat decizia de a stabili o misiune NATO”. Mișcarea va înfuria cu siguranță Moscova

 

Oficialul polonez a mai dezvăluit că membrii alianței au decis să înființeze o misiune NATO în Ucraina, dar a insistat că acest lucru nu înseamnă că NATO intră în război. Misiunea va fi folosită pentru „capacități de coordonare, planificare și formare pentru a sprijini mai eficient Ucraina”, a spus Sikorski. 

Nu este vorba despre trimiterea de trupe în Ucraina, dar decizia înseamnă că alianța va avea o prezență la nivel de coordonare și planificare, împreună cu partenerul ucrainean.

Rusia a răspuns rapid, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, afirmând că Moscova va „monitoriza foarte atent misiunea NATO în Ucraina”.

Rusia a declarat în trecut că orice desfășurare a trupelor NATO în Ucraina ar însemna război între Rusia și alianță. Sikorski a insistat că NATO a planificat acest lucru cu câțiva ani înainte și a avertizat Rusia să nu subestimeze capacitatea Ucrainei de a se apăra.

Miniștrii au discutat, de asemenea, o propunere de stabilire a unui fond special de ajutor pe cinci ani pentru Ucraina în valoare de 100 de miliarde de dolari, menit să semnaleze dorința NATO de a sprijini Ucraina pe termen lung și să arate că Rusia nu poate câștiga un război cu țara în câteva luni sau chiar cativa ani.

Sikorski a subliniat că fondul este o sumă importantă de bani și că merită să ne gândim la contribuțiile membrilor la acesta, proporțional cu PIB-ul lor. Deși a recunoscut că nu toți aliații ar putea fi de acord inițial, Sikorski a spus că vede inițiativa valoroasă și consideră că se poate ajunge la un consens prin negocieri.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel