Unitatea americană expediționară de infanterie marină din Europa primește sisteme HIMARS

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Un detașament înzestrat cu sisteme de artilerie de înaltă mobilitate HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) a intrat în compunerea Unității Expediționare 24 de Infanterie Marină (24 Marine Expeditionary Unit – MEU), fiind pentru prima dată, când o MEU de pe coasta de est a SUA este echipată cu sisteme HIMARS.

Noul element – artilerie de mare mobilitate cu rază mare de lovire, se alătură celorlalte structuri ale MEU 24 - elementele de luptă terestră și aeriană, logistică și C4ISR. Elementul terestru (1.100 militari) este format din două batalioane, inclusiv artilerie, cel aerian (600 militari) constă într-o escadrilă întărită formată din tilrotoare, elicoptere de luptă și avioane cu decolare/aterizare verticală, cel logistic este reprezentat dintr-un batalion (300 militari), iar elementul C4ISR (200 militari) constă în statul major și subunități de comunicații, SIGINT&EW, cercetare și recunoaștere etc.

Elementele unei MEU sunt îmbarcate la bordul unui grup de nave amfibii, numit ARG (Amphibious Ready Group), acesta fiind format dintr-o navă amfibie de asalt/debarcare (portelicopter) de tipul LHA sau LHD, o navă de asalt de tipul LPD (Landing Platform Dock) și o navă de asalt tip LSD (dock landing ship). Grupul MEU-ARG este însoțit în funcție de situație de o forță de protecție/escortă compusă din crucișătoare, distrugătoare și submarine.

”MEU 24 explorează o abordare diferită în ceea ce privește angajarea HIMARS ca activ expediționar la nivel de teatru, și anume menținerea activului într-o poziție avansată a zonei de operații …”, se precizează într-un comunicat de presă recent, al Flotei a șasea americane.

„Unitățile MEU funcționează la nivel global, tot anul, ca forță pregătită permanent de luptă, a SUA”, a declarat colonelul Eric D. Cloutier, ofițerul comandant al MEU 24. „Pe măsură ce ne apropiem de luptele viitorului, extinderea distanței de lovire și a flexibilității prin utilizarea unor platforme precum HIMARS, oferă forțelor proprii, aliate și partenere posibilitatea de a manevra mai ușor și libertate de mișcare, negând, în același timp, adversarilor noștri capacitatea de a face acest lucru."

Îmbarcarea plutoanelor HIMARS la bordul navelor din ARG și desfășurarea acestora la litoral prin intermediul navelor mici de debarcare, este un concept de angajare pe care unitățile MEU de pe coasta de vest l-au repetat și dezvoltat la nivel ridicat de competență. În acest fel, sistemele HIMARS pot fi infiltrate rapid în zone îndepărtate, din care pot deschide focul la distanțe foarte mari, evitând mediile contestate. Complexul de artilerie HIMARS are o bătaie de până la 300 km.

MEU 24 operează în prezent împreună cu ARG Iwo Jima, în zona de operații a Flotei a șasea a SUA – Europa și Africa. ARG Iwo Jima este format din nava de asalt amfibie USS Iwo Jima (LHD 7), nava de asalt USS San Antonio (LPD 17) și nava de asalt USS Carter Hall (LSD 50).

Pe 23 aprilie, USS Iwo Jima se afla în portul Rota, Spania, pentru activități curente de întreținere/reparații la jumătatea perioadei de desfășurare. Anterior ARG Iwo Jima, având la bord MEU 24, a executat un exercițiu premergător desfășurării, a traversat Atlanticul și a exersat activități de interoperabilitate cu flotele a doua și a șasea americane și cu forțele armate britanice.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel