Ungaria se opune aderării Ucrainei la NATO

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina
Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina

O posibilă aderarea a Ucrainei la NATO reprezintă o linie roșie pentru Kremlin. Însă în pofida temerilor ruse, și în pofida faptului că Ucraina solicită insistent primirea ei în cadrul Alianței, pentru ca acest lucru să se întâmple e nevoie ca toți membrii NATO să fie de acord. În tot acest context, Ungaria a anunțat din nou că se opune aderării Ucrainei.

Deși cererea Ucrainei de a adera la NATO e privită de liderii raționali ai Alianței cu scepticism, pe lângă procesul complex de reforme pe care Alianța l-a cerut Kievului existând și îngrijorări cu privire la conflictul militar din estul Ucrainei și situația Crimeei anexată ilegal de Federația Rusă, Ungaria își motivează refuzul de a accepta Ucraina în NATO nu doar prin procesul incomplet de reforme al Kievului, dar mai ales prin perspectiva situației minorității maghiare din Ucraina.

Despre această temă sensibilă a făcut referiri Peter Szijjarto, șeful diplomației maghiare, într-un interviu acordat agenției de presă rusă Tass. Pe lângă problema minorităților, ministrul de externe de la Budapesta a invocat „standarde democratice necesare” pe care Ucraina nu le îndeplinește.

„Pentru a discuta subiectul aderării toate statele trebuie să atingă standarde democratice pe care Ucraina încă nu le-a atins în prezent. (...) Nu vom accepta niciodată încălcarea drepturilor minorităților. Vom argumenta mereu în favoarea respectării și consolidării drepturilor minorităților naționale. Atâta timp cât această problemă nu va fi rezolvată este foarte, foarte complicat să vorbim de progrese în procesul aderării Ucrainei la NATO”, a precizat Szijjarto agenției de presă din Federația Rusă.

Ungaria şi Ucraina încă au opinii diferite cu privire la educaţia şi drepturile lingvistice ale minorităţii ungare din Ucraina

 

Problema aderării Ucrainei la NATO

 

În ultimele luni Ucraina a accelerat tot mai puternic soluționarea dosarului ei cu privire la aderarea la NATO, mai ales pe fondul crizei majore dintre Kiev și Moscova din ultimele luni, cea mai tensionată situație din punct de vedere politic și militar, din 2014 încoace, când a început războiul din Ucraina.

În luna iunie a acestui an, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că dacă NATO doreşte cu adevărat ca Ucraina să adere la Alianţă, statele sale membre trebuie să abordeze această problemă imediat, deoarece ţara sa este "în pericol", cu referire directă la Federația Rusă. 

De partea cealaltă președintele Vladimir Putin a dat de înțeles de mai multe ori că extinderea NATO spre Est reprezintă pentru Rusia o "linie roşie" pe care Moscova nu e dispusă să o accepte. 

Totodată, NATO consideră că aderarea Ucrainei sau a Georgiei face parte dintr-un proces de durată și subliniază progresele în ceea ce privește reforma internă pe care Ucraina va trebui să o realizeze în contextul aderării.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel