Ungaria a primit primele două obuziere autopropulsate PzH 2000 (Foto)

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Al doilea obuzier Pzh 2000, purtând însemnele armatei maghiare. Sursa foto: Honvedelem.hu.
Al doilea obuzier Pzh 2000, purtând însemnele armatei maghiare. Sursa foto: Honvedelem.hu.

Miercuri, 17 august, al doilea obuzier autopropulsat PzH 2000 fabricat de compania germană Rheinmetall a ajuns în Ungaria. Deși PzH 2000 este considerat unul dintre cele mai avansate sisteme de artilerie disponibile în prezent, în contextul utilizării acestui obuzier de către armata ucraineană, au apărut informaţii că nu s-ar descurca chiar atât de bine pe câmpul de luptă, pe cât era de aşteptat.

Ministrul ungar al apărării, Kristóf Szalay-Bobrovniczky, a publicat în urmă cu câteva zile, pe o reţea de socializare, mai multe imagini însoţite de un scurt comunicat de presă în care confirmă că în Ungaria a sosit cea de-a doua piesă de artilerie autopropulsată PzH2000, care va ajuta Budapesta să continue procesul de înzestrare al armatei ungare.

Forțele armate maghiare nu dispun în prezent de niciun sistem de artilerie modern, cu excepția obuzierelor sovietice D-20 de 152 mm. Între anii 1993 şi 2004, Forțele Armate Ungare au renunţat la obuzierele 2S1 Gvozdika de 122 mm și 2S3 Akaciya de 155 mm. 

Pe măsură ce importanța artileriei a fost evidențiată fără echivoc în confruntările de pe frontul de est din Ucraina, urgența de a reconstrui capacitățile artileriei Forţelor Armate Ungare a crescut semnificativ.

Livrarea primelor obuziere PzH 2000, din totalul de 24 și intenţia de a achiziţiona şi obuziere HX3 de la Rheinmetall sunt considerate de reprezentanţii armatei ungare un bun început în ceea ce priveşte actualizarea capacităţilor de luptă ale forţelor armate.

Forțele Armate Ungare continuă să investească în dezvoltarea capabilităţilor tehnice ale unităţilor sale de artilerie, asta după ce în septembrie 2019 a decis să achiziționeze 24 de noi obuziere autopropulsate pe șenile PzH 2000 de 155 mm.

În ceea ce priveşte obuzierele PzH 2000, în ultimele săptămâni au apărut unele informaţii ca aceste sisteme de artilerie, care au fost furnizate Ucrainei de către Germania, pentru a respinge agresiunea militară rusă, au întâmpinat unele probleme tehnice cu sistemul de control al focului.

Markus Faber, deputat în Bundestag din Partidul Liber Democrat și membru al grupului parlamentar pentru politica de apărare, a relatat că doar cinci dintre cele 15 obuziere autopropulsate PzH 2000, pe care armata ucraineană le-a primit din Germania şi Olanda, erau operaționale - puteau fi utilizate pe câmpul de luptă.

Potrivit Berliner-Zeitung, motivul pentru care obuzierele autopropulsate PzH 2000 se afla într-o stare tehnică se datorează faptului că militarii ucraineni nu menajează aceste sisteme de artilerie, ci le folosesc intens pe câmpul de luptă.

„Am aflat de la Ministerul ucrainean al Apărării că cinci din cincisprezece obuziere autopropulsate sunt încă operaționale”, a spus Markus Faber pentru ntv.de, după ce a efectuat o vizită oficială în Ucraina.

Cu toate acestea, mass-media ungară lasă să se înţeleagă că autorităţile de la Budapesata nu par îngrijorate de aceste informaţii alarmiste, deoarece cel mai apropiat centru de mentenanţă pentru obuzierele construite de Rheinmetall poate fi găsit chiar în Ungaria.

Cotidianul Hungarian Conservative scrie că, indiferent care va fi rezultatul războiului din Ucraina, astfel de achiziții sunt esențiale în situația geopolitică actuală. Înainte de PzH 2000, Ungaria nu dispunea de niciun fel de artilerie autopropulsată; de fapt, de la începutul anilor 2000, puterea de foc a Forțelor Armate Maghiare era asigurată în întregime de douăsprezece obuziere sovietice remorcate D-20m fabricate în anii '50.

Prin urmare, înlocuirea acestora cu armament de ultimă generație a fost unul dintre obiectivele principale ale programului militar de modernizare Zrini '26, deoarece o artilerie mobilă eficientă poate face diferența în războiul modern - după cum a demonstrat succesul PzH 2000 în Ucraina, cu tot cu unele probleme tehnice apărute.

,,O armată puternică este indispensabilă în ziua de azi, atât pentru descurajare, cât și pentru autoapărare. Pregătirea insuficientă nu este o opțiune pentru nicio țară, în contextul incertitudinii cu care ne confruntăm astăzi. Cu toate acestea, putem fi siguri de unele lucruri, cum ar fi faptul că, odată cu noile obuziere Pzh 2000, armata maghiară a făcut un pas uriaș în direcția menținerii securității țării și, în consecință, a întregului flanc estic al NATO'', precizează Hungarian Conservative.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel