Un suedez, inculpat pentru spionaj în favoarea Rusiei

Eduard Pascu |
Data publicării:

Autorităţile suedeze au inculpat un bărbat de 47 de ani suspectat de transmiterea de informaţii unui diplomat rus, a anunţat luni parchetul de la Stockholm, citat de Reuters şi dpa.

Procurorul a declarat că bărbatul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, a lucrat în calitate de consultant la mai multe companii suedeze, unde obţinuse ilegal informaţii pe care le-a vândut, punând în pericol securitatea ţării. Postul public de radio SVT a relatat că bărbatul are cetăţenia suedeză, transmite Agerpres.

”În calitate de consultant la fostele sale locuri de muncă, consider că a obţinut materiale pentru a furniza informaţii unei puteri străine, în cazul dat Rusia”, a declarat procurorul Mats Ljungqvist.

Potrivit acestuia, suspectul a fost reţinut în timpul întâlnirii cu un diplomat rus de la care tocmai primise 27.000 de coroane suedeze (3.360 dolari). Conform postului de radio SVT, inculpatul ar fi transmis informaţii de la producătorul auto Volvo Cars şi de la constructorul de camioane Scania.

Un purtător de cuvânt de la Scania a confirmat că bărbatul a lucrat în calitate de consultant la această companie, în timp ce Volvo Cars a refuzat să comenteze. Autorităţile suedeze susţin că acesta a transferat materiale din calculatoare pe un stick de memorie, fotografiindu-şi în plus ecranul calculatorului său de la locul de muncă, delicte pentru care riscă şase ani de închisoare.

”Infracţiunea este gravă şi, dacă va fi condamnat, pe suspect l-ar putea aştepta o lungă condamnare” la închisoare, a spus Ljungqvist. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel