Un nou loc liber la Curtea Supremă a SUA, o nouă șansă oferită Președintelui Trump

H.D. Hartmann |
Data actualizării: | Data publicării:
Donald Trump
EXCLUSIV
Donald Trump

Anunțul judecătorului Anthony Kennedy de retragere din activitatea sa de judecător al Curții Supreme din SUA deschide una din marile șanse politice atât pentru Partidul Republican cât și pentru Donald Trump. Produs al marilor școli de drept Stanford și Harvard, judecătorul Kennedy a servit în al noulea circuit al Curților de Apel pentru regiunea de vest, înainte de a fi numit la Curtea Supremă. Pensionarea judecătorului Kennedy reprezintă șansa unei noi clarificări doctrinare și prilej de masivă reorientare a politicii judiciare americane, exact în momentul când se schimbă componența a jumătate din Senat și jumătate din Camera Reprezentanților, la viitoarele alegeri de mijloc de mandat din Noiembrie anul acesta.

Numit de către Ronald Reagan in 1988, conservator cu tendințe progresiste, judecătorul Kennedy a făcut istorie în interiorul Curții Supreme prin permanenta tranziție a votului său. A fost judecătorul care a favorizat cauze liberale judecate de către Curtea Supremă și a oferit o majoritate strânsă atunci când au fost declarate legale căsătoriile între persoane de același sex. Votul său de atunci a dus la o revoluție legală în domeniu care și astăzi își arată efectele.

Pentru Președintele Trump această pensionare este un cadou căzut din cer. Cunoscut pentru expertiza sa în a își impune oamenii, Donald Trump este așteptat să vină cu o propunere care să schimbe complet și pentru o întreagă generație mixul de cultură juridică și opinii judiciare din Curtea Supremă. Pentru Partidul Republican plecarea acestui judecător reprezintă posibilitatea de a ralia baza dură electorală, introducând nominalizarea unui nou judecător la Curtea Supremă în dialogul politic național. Democrații vor încerca să își sperie votanții cu nominalizarea lui Trump, amenințând cu iluzorii blocaje politice și procedurale.

Contrar politicii românesti și confuziilor întreținute abil despre justiția din România, în SUA nominalizările de judecători la Înaltele Curți reprezintă expresia voinței majorității politice produsă de alegeri. Astfel Președintele nominalizează iar Senatul confirmă nominalizarea în urma unor audieri publice intens mediatizate. Iar lupta pentru alegerea celui mai bun judecător se duce in baza principiilor din constituția americană. Drepturile Omului, relațiile dintre diversele nivele de autoritate judiciară și respectul total față de instituția Curtii Supreme și corecta întelegere a voinței națiunii americane reprezintă pilonii alegerilor unui judecător.

Observând dialogurile absolut primitive, opiniile unor neica nimeni despre justiție care au loc în țara noastră, putem spune că România este departe de civilizația judiciară americană. Apropos, deciziile Curții Supreme ale SUA sunt obligatorii și se aplică fără discuție de către  oricine, indiferent de funcție.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel