Un mercenar al Wagner Group care pregătea atacuri asupra sectorului energetic ucrainean a fost reținut de serviciile de informaţii

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Un mercenar din cadrul Wagner Group a fost reținut în regiunea ucrainean Rîvine. Acesta pregătea atacuri asupra sectorului energetic al Ucrainei, în ianuarie 2024. Sursa foto: SBU.
Un mercenar din cadrul Wagner Group a fost reținut în regiunea ucrainean Rîvine. Acesta pregătea atacuri asupra sectorului energetic al Ucrainei, în ianuarie 2024. Sursa foto: SBU.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reținut un membru al aşa-zisei companii militare private ruse (PMC) Wagner Group care a fost infiltrat în Ucraina de către serviciile de informații militare rusești pentru a efectua acțiuni de sabotaj. Reținerea sabotorului a avut loc pe teritoriul districtului Sarny din regiunea ucraineană Râvne.

Reţinerea sabotorului a fost efectuată în timpul unei operațiuni speciale desfășurate în mai multe etape. Potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), sabotorul a primit ca misiune să treacă fraudulos din Belarus în regiunea ucraineană Rivne pentru a coordona efectuarea unor atacuri aeriene rusești asupra infrastructurii energetice din Ucraina.

SBU a fost informat despre respectivele planuri ale atacatorului în timpul perioadei în care acesta încă se afla în Belarus. De atunci, Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) a documentat treptat acțiunile acestuia, de la trecerea frontierei de stat până la sosirea la locul unde urma să efectueze sabotajul în Ucraina.

Sabotorul a fost reținut în momentul în care a încercat să fixeze mai multe dispozitive de localizare GPS pe stâlpii liniilor de înaltă tensiune care alimentează orașul Kiev. La semnalele acestor "balize", ruși încercau să ajusteze coordonatele liniilor de furnizare a energiei electrice, în special pentru a putea fi lovite mai usor cu ajutorul dronelor kamikaze de tip Shahed.

Potrivit procuraturii ucraineni din regiunea Rivne, bărbatul avea și cartele SIM ale unui operator de telefonie mobilă din Ucraina. În plus, pentru a pune la cale activitatea sa infracțională, sabotorul a folosit un pașaport fals al unui cetățean ucrainean.

Ancheta a constatat că cetățeanul străin, în vârstă de 34 de ani, în perioada 2014-2017, a fost membru al mai multor grupări armate ilegale ale așa-numitei "DPR", în cadrul cărora a luptat împotriva Ucrainei.

La începutul invaziei rusești la scară largă, bărbatul s-a alăturat PMC Wagner Group, în rândurile căreia a participat la luarea cu asalt a orașul Bakhmut și a așezările din apropiere. Ulterior, s-a întors în Belarus, unde a primit sarcina din partea serviciilor secrete militare rusești (GRU) de a pregăti sabotaje pe teritoriul care se află la granița cu Ucraina.

Pedeapsa prevăzută pentru astfel de fapte în Codul Penal ucraineana este de 15 ani de închisoare sau detenție pe viață.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel