F-35, răspunsul unui Iran nuclear care ar „schimba lumea”? Netanyahu: Israelul va acționa pentru a preveni „un război nuclear îngrozitor”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
F-35, Israel
F-35, Israel

”Istoria se va schimba, dacă Iranul va obține arma nucleară”, a declarat Netanyahu, într-un interviu pentru publicația Iran International, care a fost difuzat și în Iran.

Un „război nuclear îngrozitor” va izbucni dacă lumea nu oprește Teheranul să obțină arme atomice”, a declarat premierul Benjamin Netanyahu. 

„Dacă Iranul va reuși să dezvolte o armă nucleară, aceasta va fi o problemă cu care ne vom confrunta cu toții. Va schimba istoria și trebuie să oprim acest lucru cât mai e posibil”, a spus el într-un interviu în limba engleză cu Iran International, cu sediul la Washington, care a fost, de asemenea, dublat în persană și difuzat în Iran.

Un Iran nuclear va provoca o cursă a înarmărilor în Orientul Mijlociu, ”deoarece alte regimuri care înțeleg pericolul unui Iran nuclear se vor grăbi să se înarmeze”, a spus Netanyahu,care îndeamnă la acțiune globală ca răspuns la acțiunile Teheranului care a ajuns cu procesul de îmbogățire a uraniului la 84%, ceea ce este aproape de 90% - gradul care îi permite dezvoltarea unei arme nucleare.

Netanyahu a spus că are un mesaj pentru „cei care spun că ”dacă luăm măsuri împotriva Iranului, ne vom confrunta cu război” – Te vei confrunta cu un război dacă nu o faci, cu un război nuclear potențial oribil dacă nu o faci”.

 

Mesajul din spatele discursului lui Netanyahu: Dacă Teheranul încalcă ”linia roșie”, Israelul va acționa

 

”Timp de 7 ani, Teheranul nu a încălcat linia roșie, dar acest lucru s-a întâmplat în ultima perioadă. Probabil s-au gândit că schimbarea de guvern din Israel le oferă mai mult spațiu de manevră și au mers mai departe. Trebuie să le spunem că e o limită pe care nu o poți trece și că va exista un preț pentru asta, dacă o vei face”, a avertizat Netanyahu.

„Programul nuclear al Iranului a atins o zonă de pericol”, a spus el, adăugând că acțiunile israeliene au întârziat programul cu un deceniu, dar acum acesta avansează. Comunitatea internațională trebuie să transmită Iranului un mesaj comun puternic, a spus Netanyahu.

Securitatea lumii și speranțele poporului iranian sunt în joc, a mai spus Netanyahu.

Netanyahu a susținut de mult timp că combinația dintre sancțiunile puternice și prezența unei amenințări militare credibile este singura modalitate de a opri Iranul să producă arme nucleare.

„Istoria se va schimba dacă Iranul va obține arme nucleare”, a spus el, adăugând că poporul iranian și Israelul au un inamic comun în Republica Islamică, adresând un mesaj poporului iranian: „Suntem cu tine; Sunt cu tine”, a spus Netanyahu. „Dar acum cea mai mare parte a lumii este alături de tine. Ar trebui să știi că. Nu vă pierdeți încrederea. Fiți puternici".

Netanyahu a transmis un mesaj concis și către regimul islamic de la Teheran: „Vom fi aici mult timp după ce vei cădea”.

Netanyahu a vorbit despre amenințarea din ce în ce mai mare a Iranului și cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, care s-a întâlnit cu el pe aeroportul Ben-Gurion înainte de plecarea sa la Roma.

SUA au spus de mult timp că sprijină dreptul Israelului de a se apăra. În Israel, totuși, Austin a subliniat că „preferința președintelui american Joe Biden este să exploreze toate căile diplomatice pentru a ne asigura că limităm progresul Iranului în acest domeniu și, prin urmare, am căuta să continuăm să lucrăm pentru a ne asigura că le limităm progresele periculoase”.

Israelul deține o flotă extrem de puternică de F-35 personalizată. Tel Avivul a lăsat să se înțeleagă de mai multe ori că nu se va feri în a utiliza aceste avioane pentru a lovi facilități nucleare de pe teritoriul iranian pentru a împiedica Iranul să dezvolte arme nucleare.

Forțele de Apărare ale Israelului și-au îmbunătățit avioanele de luptă F-35I Adir, astfel încât să poată zbura în Iran fără realimentare în aer. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel