Un Gripen suedez a lansat în premieră o rachetă Meteor. MBDA a integrat racheta și pe F-35, Rafale sau Eurofighter

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Captură video cu un Gripen suedez lansând în premieră o rachetă Meteor integrată pe aeronavă de gigantul european MBDA
Captură video cu un Gripen suedez lansând în premieră o rachetă Meteor integrată pe aeronavă de gigantul european MBDA

Compania suedeză aerospațială și de apărare Saab a anunțat că a efectuat recent primul test de tragere cu racheta avansată BVRAAM (Meteor Beyond Visual Range Air-to-Air ) de pe Gripen E, rezultatul fiind un succes de la lansare până la lovirea țintei.

Racheta Meteor a fost lansată de pe Gripen E la o altitudine de aproximativ 5.000 de metri deasupra poligonului de testare Vidsel din nordul Suediei.

„Este foarte bine că am finalizat primul test cu Meteor de pe Gripen E. Este o etapă foarte importantă atât pentru program, cât și pentru Saab. Arată că Gripen are o capacitate de dotare cu armament de nivel superior”, după cum a declarat Mikael Olsson, șeful Departamentului de testare și verificare de zbor din cadrul Saab.

 

Racheta Meteor produsă de gigantul european MBDA este o versiune modernă de rachetă tactică aer-aer cu bătaie dincolo de raza vizibilității directe

 

Meteor de la MBDA este o versiune modernă de rachetă tactică aer-aer cu bătaie dincolo de raza vizibilității directe, care poate funcționa în cele mai ostile medii. Racheta poate angaja cu succes o mare varietate de ținte, de la avioane de luptă la UAV-uri mici și rachete de croazieră, la distanțe de peste 150 km.

„Acest succes este o mare demonstrație a parteneriatului strâns dintre MBDA și Saab, care după mulți ani de cooperare activă continuă să devină din ce în ce mai puternic. De asemenea, acest test demonstrează capacitatea noastră comună de a integra rapid capabilitățile de arme pe noul Gripen E”, a declarat Jim Price, vicepreședinte MBDA Europa.

 

MBDA a reușit integrarea rachetei Meteor și pe F-35, Rafale sau Eurofighter

 

Considerată o capabilitate tactică în măsură să schimbe regulile de angajare în lupta aeriană, Meteor devine armament de bază pentru avioanele de luptă ale principalelor armate europene. 

Eurofighter Typhoon aflate în serviciul Forțelor Aeriene Regale Britanice au adăugat Meteor la armamentul lor încă din decembrie 2018. De asemenea, în martie 2021 racheta a fost adaptată pentru utilizarea de către Dassault Rafale F3R, ale Forțelor Aeriene Franceze,  iar în ianuarie 2022 pentru Typhoon Tranche 2, ale Forțelor Aeriene Spaniole.

Italia și Regatul Unit lucrează, de asemenea, pentru a integra racheta pe noile lor avioane F-35A și F-35B. Intrarea în exploatare este programată pentru 2027.

Programul Meteor reprezintă una dintre cele mai de succes colaborări din Europa în domeniul apărării, reușind să aducă împreună Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Spania și Suedia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel