Un general rus spune că SUA și aliații, inclusiv România, tatonează un posibil „teatru de operații în cazul unei ofensive a Ucrainei în Donbas”

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
USS Porter, sursă foto: US Navy
USS Porter, sursă foto: US Navy

Ministerul Apărării rus a acuzat marţi SUA de crearea unei forţe militare multinaţionale în Marea Neagră în apropierea coastelor Rusiei, ceea ce Moscova consideră a fi un ''factor destabilizator'' în regiunea limitrofă Ucrainei, consemnează agenţia Agerpres, care citează EFE. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova a precizat că aliații studiează un posibil ''teatru de operaţiuni în cazul în care Kievul pregăteşte o soluţie militară în sud-estul'' Ucrainei, o referire la Donbas.

Generalul Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt militar rus.că la manevrele aliate participă contingente din Turcia, Ucraina, Bulgaria, Georgia şi România şi că este ''evident'' că aceste manevre caută să studieze un posibil ''teatru de operaţiuni în cazul în care Kievul pregăteşte o soluţie militară în sud-estul'' Ucrainei, o referire la Donbas.

Ministerul rus al Apărării a precizat că, în prezent, în acvatoriul Mării Negre se află distrugătorul purtător de rachete dirijate Porter, nava de conducere Mount Whitney și petrolierul John Lenthall din cadrul Forțelor Navale ale SUA. De asemenea, în urmă cu câteva zile, două bombardiere de tip B-1B aparținând Forțelor Aeriene americane au survolat Marea Neagră, apropiindu-se la aproximativ 100 de kilometri de frontiera Federației Ruse. Potrivit departamentului militar rus, este vorba despre acțiuni neprogramate ale SUA, care încearcă să formeze grupări multinaționale de Forțe Armate în proximitatea frontierelor Rusiei.

Ministerul Apărării al Federației Ruse a informat că navele Marinei americane au sosit în regiune pentru a participa la exercițiile multinaționale desfășurate în Regiunea Mării Negre sub conducerea Comandamentului Întrunit al Forțelor Armate ale SUA din Europa.

Reprezentanții militari ruși au declarat că astfel de acțiuni reprezintă un factor de destabilizare în regiune. În opiniile acestora, unul dintre obiectivele vizate de partea americană în zonă se referă la dezvoltarea militară a teritoriului Ucrainei. Ținând cont de faptul că la exerciții, pe lângă Forțele Navale, este planificată și participarea aeronavelor strategice, tactice și de patrulare, precum și a unor contingente din  cadrul Forțelor Armate ale Georgiei, Bulgariei, României, Ucrainei și Turciei, se poate aprecia că se studiază un presupus teatru al acțiunilor militare, pentru cazul în care Ucraina se pregătește să rezolve prin forță problemele din sud-estul țării.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că Forțele Armate ale Federației Ruse monitorizează și supraveghează permanent situația din regiune. Flota rusă din Marea Neagră implementează un set de măsuri pentru controlul acțiunilor desfășurate de navele americane în acvatoriul Mării Negre.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel